Acasă Extern LIVE TEXT // A patra zi de război în Ucraina. Lupte pe...

LIVE TEXT // A patra zi de război în Ucraina. Lupte pe străzile din Harkov, după ce rușii au intrat în oraș. Un bloc a fost lovit de o rachetă

0

Bombardamentele și atacurile Rusiei în Ucraina au avut ca țintă zonele marilor orașe Kiev și Harkov în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un gazoduct a fost lovit de un atac în al doilea cel mai mare oraș – Harkov precum și un bloc de locuințe, o femeie căzând victimă. Potrivit oficialilor locali, rușii au intrat în oraș duminică dimineața iar vehicule militare rusești se află pe străzi, unele dintre ele fiind distruse de forțele ucrainene. În capitala Kiev, forțele armate ale Ucrainei spun că sunt în control. Un depozit petrolier de la sud de oraș a luat foc după ce a fost lovit de un atac.

Principalele informații ale zilei:

  • Armata Rusiei a intrat în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, și se luptă cu forțele ucrainene
  • Un depozit petrolier la sud de Kiev și un gazoduct din Harkov au fost lovite de atacuri în timpul nopții
harta avans
Avansul trupelor rusești. Sursa Foto: Institute for the Study of War

Un oraș din sudul Ucrainei a fost cucerit, potrivit presei din țară

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 09:20 Un oraș din sudul Ucrainei a fost cucerit de Rusia, potrivit presei din stat, citată de BBC. Trupele rusești ocupă Noua Kahovka. Este un oraș mic, însă strategic localizat pe râul Nipru, care furnizează canale de apă pentru peninsula Crimeea.

Primarul Volodimir Kovalenko ar fi spus că trupele rusești au capturat comitetul executiv al orașului și au înlăturat steagurile Ucrainei de pe clădiri.

Analiștii citați de BBC notează că avansul Rusiei dinspre sud a avut cel mai mare succes dintre ofensivele sale. Acum forțele rusești amenință Herson, Mikolaiv și Melitopol.

Sirenele se aud în Kiev

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 08:55 BBC scrie că o explozie a fost auzită la vest de centrul Kievului, după ce sirenele au fost declanșate în acest oraș.

Forțele militare ale Rusiei au intrat în Harkov

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 08:25 Forțele Rusiei au intrat în Harkov, potrivit oficialilor locali. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că vehicule militare ușoare au „pătruns în oraș”. Anterior acestei afirmații, imagini video arată unele vehicule militare rusești care mergeau pe străzile din nord-estul orașului. De asemenea, imaginile arată vehicule militare rusești distruse pe străzile din oraș.

Sinegubov a cerut locuitorilor să stea la adăpost, spunând că trupele rusești par să fie în centrul orașului.

„Nu părăsiți adăposturile! Forțele Armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii nu trebuie să iasă pe străzi”.

Serviciul de urgență al Ucrainei a confirmat că o rachetă a lovit un bloc de locuințe de nouă etaje din nord-estul orașului Harkov. O femeie a murit iar alte persoane au fost rănite, scrie BBC.

În urmă cu câteva ore, o rachetă a lovit o conductă de gaze în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Localitatea a fost sub asaltul rușilor de pe 24 februarie, prima zi de război.

Guvernatorul Sumi, Dmitry Zhivitsky, spune că cel puțin șase ucraineni – inclusiv o fată de șapte ani – a murit ca urmare a atacului Rusiei de vineri în nord-estul orașului Ohtirka.

Calm în Kiev

În această dimineață la Kiev calmul părea să domine. În ciuda avertismentelor din noaptea trecută că orașul ar putea fi atacat de lansări de rachete rusești, pare că acest lucru nu s-a întâmplat, deși au existat explozii în afara capitalei.

Flăcările la depozitul petrolier din Vasilkov nu a fost încă stins iar autoritățile avertizează locuitorii să închidă geamurile din cauza fumului toxic. Orașul este la sud de Kiev și găzduiește o bază aeriană militară.

Viceprimarul Mikola Povoroznik a spus în această dimineață că situația din Kiev este calmă și sub controlul forțelor ucrainene.

El a mai spus că în timpul nopții au fost lupte cu grupuri de sabotaj ale rușilor, însă nu a dat detalii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.