Acasă Social LIVE // Agricultorii au ieșit din nou în stradă: „Ne-a afectat atât...

LIVE // Agricultorii au ieșit din nou în stradă: „Ne-a afectat atât de mult încât avem nevoie de doi, trei ani de zile ca să revenim la normal”

0

Agricultorii din țară au ieșit din nou la protest, în fața Guvernului Republicii Moldova. Oamenii sunt nemulțumiți că autoritățile bat pasul pe loc în ceea ce privește acordarea despăgubirilor pentru culturile compromise. Principala nemulțumire este legată de despăgubirile pe care le cer pentru prejudiciile cauzate de secetă asupra culturilor de grupa II: porumb, floarea-soarelui, transmite SafeNews.md cu referire la agora.md.

„Ei chiar nu înțeleg că dacă o să majoreze TVA pentru culturile agricole o să se ridice și prețurile produselor alimentare. Cerem compensarea pagubelor agricultorilor. Ei ascultă, dau din cap și așa rămâne cu neadoptarea proiectelor. Eu nu sunt vinovat că culturile au înghețat, că trebuie să muncesc un an de zile și să ajung la final ca să mă cert cu băncile. În scurt timp, în țară aceasta o sa rămână doar bătrânii, pentru că majoritatea tinerilor sunt deja plecați peste hotare”, susține un protestatar. 

„Ne-a afectat atât de mult încât avem nevoie de doi, trei ani de zile ca să revenim la normal. Dar fără ajutorul autorităților nu vom pute face față. Am fost afectați că azi suntem în situația în care să ne luăm pașaportul și să plecăm peste hotare. Noi avem nevoie doar de compensația parțială a pierderilor din urma secetei”, a declarat dezamăgit un agricultor. 

Până în aceste clipe, niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit în fața protestatarilor la discuții.

„Până acum nimeni nu a ieșit să vorbească cu noi. Dar sperăm că totuși cineva ne va auzi”, a spus un alt participant al protestului. 

Precizăm că, la 30 noiembrie, Executivul a aproba Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar, din partea Guvernului Federației Ruse, destinat pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021. Documentul stabilește procedura de acordare, modalitatea și procesul de calcul a sumei ajutorului financiar, dar și modul de repartizare a banilor. Autoritatea responsabilă de realizare a acestuia va fi Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură.

Compensația se va acorda producătorilor agricoli a căror câmpuri cultivate cu porumb au fost afectate de secetă în măsură de 60% și mai mult. Conform estimărilor, suprafața totală afectată de calamități naturale este de 505 mii hectare. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.