Acasă Justiţie Litvinenco, despre noua sesizare lui Stoianoglo la CCM: ”Nu este primul şi...

Litvinenco, despre noua sesizare lui Stoianoglo la CCM: ”Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat”

0

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că „e simbolic faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate”, într-o țară în care corupţia a fost declarată drept principala ameninţare la adresa securităţii. Declarația ministrului vine după ce Procuratura Generală a anunțat că Alexandr Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională, în care cere controlul normelor care îi prevăd calitatea de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

„Prin aceasta s-a arătat practic bătut în lupta cu corupţia. Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate totuși Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea Procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate…”, a scris Sergiu Litvinenco pe o rețea de socializare.

Decizia de a sesiza Înalta Curte survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, din data de 10 august, în cadrul căreia președintele CSS a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale ale mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte, precizează un comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat și, prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor. Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului nr. 618 din 31.10.1995 nu prevedea calitatea procurorului general de membru din oficiu al CSS. Modificările au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr. 436 din 23.11.2016). Potrivit PG, atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cât și în fond, legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscând astfel de practici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.