Acasă Justiţie Jurist despre afirmația PG precum că Platon a fost condamnat ilegal: ”Până...

Jurist despre afirmația PG precum că Platon a fost condamnat ilegal: ”Până la proba contrară, chiar și un Procuror General nu este în drept să pună la îndoială nevinovăția persoanei care se prezumă”

0

Până la proba contrară, chiar și un Procuror General nu este în drept să pună la îndoială nevinovăția persoanei care se prezumă. Este afirmația făcută de juristul Ion Dron, după ce Procurorul General a ieșit în fața presei și a declarat că Veaceslav Platon a fost condamnat ilegal.

Pe pagina sa de facebook, avocatul Ion Dron, a analizat sub câteva aspecte, prestația de săptămâna trecută a procurorului gerenal Alexandr Stoianoglo, care a declata că  ” Acuzarea a fost întemeiată pe aprecierea intenționat denaturată și interpretarea eronată a faptelor. Cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și respectiv ilegal își ispășește pedeapsa. Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței”.

1.E limpede. Dacă el vrea să ceară revizuirea, în joc astăzi este o sentință de judecată definitivă. Recunoașterea unei sentințe drept ilegale nu ține de atribuțiile Procurorului General. Competența aparține instanțelor de judecată. Prin urmare, până la proba contrară este obligatoriu să fie respectată de către toate autoritățile statului ( art. 120 Constituție).
2. Dacă ne spune tranșant că ”Acuzarea a fost întemeiată pe aprecierea intenționat denaturată și interpretarea eronată a faptelor” atunci, suntem efectiv în prezența unei infracțiuni. Prin urmare, calitatea de procuror îl obligă să pornească urmărirea penală, cel puțin în rem,ori face publice numele procurorilor și judecătorilor pe care bănuiește.

Dron, susține că prin declarațiile sale, Alexandr Stoianoglo nu face decât să compromită atât numele judecătorului cât și al procurorului care figurează în sentința lui Platon.

Altfel, prin vorbe aruncate atât de ușor sunt puse la bătaie numele procurorilor și judecătorilor cărora figurează sub o sentință, atenție, neanulată încă de nimeni astăzi. Cu alte cuvinte, până la proba contrară, chiar și un Procuror General nu este în drept să pună la îndoială nevinovăția persoanei care se prezumă. ( art.21 din Constituție).

Mai mult decât atât, avocatul susține că Procurorul General ar face acest lucru, fiind conștient de consecințe, arătându-se îngrijorat de faptul că unii ar putea exemplul lui Stoianoglo.

Să nu cunoască aceste principii Procurorul General? Nu cred? Atunci de ce o face așa cum o făcut-o azi? Și dacă mâine fiecare în stradă, la birou urmează exemplul Procurorului General unde ajungem? Sau poate bancherii și politicienii sunt mai de valoare pentru Procurorul General decât principiile pe care este chemat să le păzească?, a punctat Ion Dron.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.