Acasă Extern Josep Borrell: UE este alături de poporul georgian și de alegerea sa

Josep Borrell: UE este alături de poporul georgian și de alegerea sa

0

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cere autorităților georgiene să-și retragă proiectul de lege privind „agenții străini”, să-și mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare. Potrivit oficialului european, adoptarea acestei legi are „un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE”.

Reacția șefului diplomaţiei UE vine a doua zi după ce Parlamentul Georgiei a adoptat proiectul de lege considerat un analog al legii ruse privind „agenții străini”. Borrell accentuează faptul că „spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE”, scrie zdg.md.

„(…) UE este alături de poporul georgian și de alegerea sa în favoarea democrației și a viitorului european al Georgiei. Intimidarea, amenințările și atacurile fizice asupra reprezentanților societății civile, a liderilor politici și a jurnaliștilor, precum și asupra familiilor acestora sunt inacceptabile. Solicităm autorităților georgiene să investigheze aceste acte documentate (…).

În pofida protestelor de amploare și a apelurilor fără echivoc ale comunității internaționale, majoritatea guvernamentală georgiană aflată la putere a adoptat în Parlament, în a treia lectură, legea „privind transparența influenței străine”. UE a declarat în mod clar și repetat că spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE. Aceasta va submina activitatea societății civile și a mass-mediei independente, în timp ce libertatea de asociere și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale care se află în centrul angajamentelor Georgiei în cadrul Acordului de asociere și al oricărei căi de aderare la UE.

Adoptarea acestei legi are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE. Alegerea privind calea de urmat este în mâinile Georgiei. Îndemnăm autoritățile georgiene să retragă legea, să își mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare detaliate în cele 9 etape. UE este pregătită să continue să sprijine georgienii care lucrează pentru un viitor european”, a declarat Josep Borrell într-un comunicat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.