Acasă Social IPRE: Acțiunile PG pe unele dosare au fost modeste sau contrare legii

IPRE: Acțiunile PG pe unele dosare au fost modeste sau contrare legii

0

Acțiunile Procuraturii Generale pe unele dosare de rezonanță au fost fie modeste, fie contrare legii, constată Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) într-o notă de opinie privind activitatea Procuraturii în anul 2020 și 2021 pe cauze de rezonanță.

Experții IPRE constată încălcarea prevederilor Legii cu privire la procuratură, în partea ce ține de oferirea îndemnizației procurorilor în demisie, dar și a prevederilor Codului de Procedură Penală, în speță articolul 274, inclusiv modul în care procuratura s-a pronunțat cu privire la denunțurile depuse față de Igor Dodon, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

De asemenea, se constată o lipsă de acțiune pe dosare de rezonanță, „cu implicarea persoanelor publice, inclusiv a persoanelor controversate, cum este Veaceslav Platon”.

Deși au fost întrunite condițiile de aplicare a măsurilor preventive față de acesta, ele nu au avut loc, iar Platon a părăsit Republica Moldova.

Progresul în elucidarea episoadelor ce țin de frauda bancară este modest.

Deși obiectiv există limitări cu privire la urmărirea bunurilor care se află în afara țării și care necesită efort adițional, inclusiv negocierea de acorduri internaționale, crearea de grupuri comune de investigație, formularea comisiilor rogatorii, repatrierea mijloacelor obținute ilegal, în cadrul acțiunilor de urmărire penală nu s-a reușit timp de peste un an și jumătate obținerea extrădării lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor.

Experții IPRE consideră că modul în care a fost aplicată legea de către Procuratură și procurorul general trebuie să constituie obiectul analizei activității acestora în ultimul un an și jumătate.

În special, este vorba despre modul în care s-au gestionat dosarele de rezonanță și de profund impact pentru societate, „cu implicarea persoanelor controversate precum: Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon”.

Urmează a fi analizată și legalitatea acțiunilor întreprinse de procurorul general, în special față de modul în care a fost admisă demisia onorabilă a fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă.

Pe dosarele pe care organele procuraturii au înaintat învinuirea și le-au transmis în instanța de judecată este necesară examinarea în regim prioritar, cu implicarea conducerii Judecătoriei Chișinău, dar și a Curții de Apel Chișinău.

Examinarea rapidă ar oferi o finalitate, inclusiv aplicarea confiscării asupra bunurilor pe care sunt aplicate sechestre.

IPRE recomandă continuarea eforturilor de negociere și implementare a acordurilor bilaterale de schimb de date, grupuri comune de investigație, repatrierea bunurilor, dar și extrădarea persoanelor care se eschivează de la urmărirea penală. 

Precum și obținerea de către PG, PA, PCCOCS, CNA și ARBI a abilităților de formulare rapidă a cererilor de cooperare juridică internațională în materie penală, inclusiv formularea cererilor, prezentarea și traducerea materialelor solicitărilor, stabilirea punctelor de contact.

Opinia a fost elaborată în cadrul proiectului IPRE „Consolidarea rezilienței față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova” susținut financiar de Fundația Soros Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.