Acasă Investigații Investigație anticorupție.md: Afacerea familiei Stoianoglo – între lege și ilegalitate

Investigație anticorupție.md: Afacerea familiei Stoianoglo – între lege și ilegalitate

0

Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă, transmite SafeNews.md cu referire la Anticoruptie.md.

Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. 

Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii.

Venituri declarate de doar 12.000 de lei

Salonul de frumuseţe Opium se află pe bulevardul Renașterii Naționale nr. 16 din Chișinău. Imobilul cu suprafața de 60 de metri pătrați a intrat în proprietatea lui Alexandr Stoianoglo și a Țvetanei Curdova, la 4 aprilie 2016, în baza unui contract de investiții semnat în 2013. 

Alexandr Stoianoglo a raportat imobilul în declaraţia de avere şi interese personale. Şeful Procuraturii Generale a mai declarat că dă imobilul în arendă cu 12 mii de lei pe an, în medie cu 1.000 de lei pe lună.

Pe piaţa din Chişinău arenda frizeriilor este cu mult mai scumpă. De exemplu, pe strada Tighina din Capitală se dă în arendă cu 450 de euro pe lună o frizerie cu suprafaţa de 56 de metri pătraţi, cu trei locuri şi sală de manichiură şi pedichiură.

Unele saloane dau în arendă locul de muncă frizerilor care deţin patentă de întreprinzător. În Chişinău arenda unui loc de muncă pentru un frizer variază de la 100 la 300 de euro pe lună (2000 – 6000 lei). Taxa pentru patentă constituie 200 de lei pe lună.

În salonul Opium sunt trei locuri de muncă pentru frizeri, o sală pentru manichiură şi pedichiură, sală pentru proceduri cosmetice, sală SPA. În plus, acesta mai prestează și servicii de make-up. De asemenea, în Salonul Opium sunt expuse la vânzare produse cosmetice pentru păr, creme pentru îngrijirea tenului şi parfumuri.

Citește continuarea pe Anticorupție.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.