Deputatul Inga Grigoriu, președintă a Comisiei de anchetă Laundromat, i-a răspuns procurorului general Stoianoglo, după ce procuratura generală a publicat un comunicat vehement pe pagina instituției, prin care aduce învinuiri deputatei care anterior și-a exprimat suspiciunea că se încearcă clasarea dosarul Laundromat.
Grigoriu scrie că și Stoianoglo este invitat la audierile publice planificate de Comisia Laundromat.
„Ați deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009–2010 și vicepreședinte al Parlamentului, iar în al doilea mandat de deputat, în anii 2010–2014, ați fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică, respectiv și membru al Consiliului Suprem de Securitate, fapt pentru care v-am făcut această invitație. Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre”, susține Grigoriu.
Inga Grigoriu vine și cu o reacție referitor la comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a Procurorului General cu privire la criticile inacțiunii procurorilor.
„Constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției.
În calitate de ales al poporului, prefer să fiu în serviciul cetățenilor și sa intervin atunci când interesele societății, a alegătorilor o cer, atunci când unele instituții de stat nu-și îndeplinesc atribuțiile calitativ sau nu le îndeplinesc în general, favorizând crearea percepției că protejează anumite persoane, grupuri sau partide politice.
Vă reamintesc despre Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament, la Art. 2, p.2, deputații sunt în serviciul poporului. Dacă veți pleca urechea la ceea ce spun cetățenii, veți auzi că ei sunt nemulțumiți de actul justiției din R. Moldova, însemnând că starea de impunitate cu referire la acei care au vulnerabilizat instituțiile statului trebuie să înceteze. Atât Parlamentul, Procuratura Generală, cât și alte instituții ale statului, trebuie să răspundă la solicitările societății și a cetățenilor în general. De asemenea, capitolul III al Legii descrie modul prin care un deputat își poate exercita atribuțiile și nu văd niciun temei prin care dvs ați putea interveni în a limita din acțiunile unui parlamentar. Or, deputatul are un mandat popular și reprezentativ, în comparație cu procurorii. Are dreptul să verifice cum se execută legislația, inclusiv cea care se referă la procuratură. Deputații sunt obligați să se gândească doar la bunăstarea, interesele și siguranța cetățenilor, iar instituțiile de drept trebuie să asigure o justiție corectă, astfel încât să construim împreună un stat din care oamenii să nu mai plece”, punctează Inga Grigoriu.
Amintim că Procuratura Generală a venit cu o reacție dură la declarațiile de ieri ale președintelui comisiei parlamentare de anchetă Inga Grigoriu dar și la dezvăluirile făcute ieri de șeful suspendat al PA, Viorel Morari. În comunicat, serviciul de presă al PG susține că sunt declarații ale unor penali și lasă de înțeles că Grigoriu este incompetentă pentru că: „recunoaște public că nu are studii juridice”.
Deputatul Platformei DA Inga Grigoriu a declarat ieri că procurorii încearcă să dea uitării dosarul „Laundromat” prin care s-ar fi spălat peste 20 miliarde dolari SUA prin băncile din R. Moldova cu ajutorul unor judecători corupți. Mai mult legiuitorul precizează că toate persoanele invitate la audieri spun că se cunoaște cine a coordonat laundromatul dar nimeni nu vrea să pronunțe acel nume.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.