Acasă Economic Inflația a ajuns la aproape 14% în 2021, iar tendința de creștere...

Inflația a ajuns la aproape 14% în 2021, iar tendința de creștere se menține

0

Prețurile medii de consum au crescut cu 13,94% din decembrie 2020 până în decembrie 2021 din cauza scumpirii alimentelor și a resurselor energetice, în special, potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică. Banca Națională a Moldovei precizează că această tendință se va menține în următoarea jumătate de an.

Cel  mai mare aport la rata înaltă a inflației l-au avut produsele alimentare, care  s-au scumpit cu 17,46%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 12,06% iar serviciile prestate populaţiei cu 11,59%.

În cazul produselor alimentare, cele mai mari scumpiri pe parcursul anului le-au înregistrat alimentele, care se produc traditional și în Republica Moldova. Cartofii s-au scumpit cu 51,6%, varza cu 62,4% iar ceapa cu 50,1%. Uleiul vegetal este mai scump cu 33,5% , ouăle – cu 22,5% iar carnea de porc – cu 22,3%. Pe de altă parte, cel mai puțin s-au scumpit pâinea, pastele și alte cereal.

În ce privește mărfurile nealimentare, aici scumpirile s-au referit în special la combustibili și carburanți. Cărbunele  de pământ  este mai scump cu 46,1% față de acum un an, gazul ambalat în butelii – cu 44,9%, motorină – cu 29,8%, benzină – cu 28,8% iar lemnele pentru foc – cu 21,1%. Una dintre scumpirile, pe care le-au resimțit moldovenii încă în vară se referă la materiale pentru întreținerea și repararea locuinței, pentru care acum achită prețuri mai mari în medie cu 24,3% decât la sfârșitul lui 2020.

Serviciile prestate populaţiei s-au scumpit cel mai mult din contul creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative.  Gazul din rețea a fost, în medie mai scump cu 81,7%, încălzirea centralizată – cu 24,6% iar apa caldă – cu 11,4%.

Și în anul 2022 se așteaptă majorări ale prețurilor la diferite produse și servicii. Companiile de furnizare a  energiei electrice au cerut recent dublarea tarifului pentru electricitatea consumată de populație iar Moldovagaz ar putea solicita încă o majorare de tariff după cea aplicată în noiembrie, dacă prețurile pe bursele internaționale nu vor reveni în limite rezonabile.

Organizația pentru Alimentare și Agricultură a Națiunilor Unite, menționa recent, că, deși s-au ieftinit puțin în decembrie, produsele alimentare la nivel global se vor scumpi în 2022.  

De asemenea, pe piața europeană a gazelor naturale, cel puțin următoarele trei luni vor fi destul de dificile, fapt, care se va răsfrânge asupraprețurilor la gaze dar și asupra altor resurse energetice, inclusive pentru Republica Moldova.  

În ultimul raport despre inflație, Banca Națională a Moldovei (BNM) anticipează că riscurile inflaționiste vor persista și în perioada următoare, fiind legate inclusiv de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare.

BNM estimează în continuare o inflație mare până la jumătatea anului, după care aceasta se va diminua rapid în trimestrul trei din 2022.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.