Acasă Social În R. Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. În...

În R. Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. În 31 de probe a fost depistată varianta Delta

0

În R. Moldova, au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. Mai exact, e vorba de 31 de probe investigate cu ajutorul secvențiatorului, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor, în toate cele 31 de probe a fost identificată varianta Delta a noului virus.

Laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator cu ajutprul căruia vor fi depistate variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Potrivit aurităților, acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice.

Datele de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Minsiterul Sănătății mai precizează că OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.