Acasă Social În plină pandemie şi cu un deficit bugetar de aproape 300.000 de...

În plină pandemie şi cu un deficit bugetar de aproape 300.000 de lei, aleşii CMC au decis ca funcţionarii municipali să primească încă un salariu drept primă

0

În plină pandemie şi cu un deficit bugetar de aproape 300.000 de lei, aleşii CMC au decis ca funcţionarii municipali să primească încă un salariu drept primă. Asta chiar dacă în document nu este indicată sursa de finanţare pentru acordarea acestor sporuri, transmite SafeNews.md cu referire la publika.md

Excepţie fac angajaţii Primăriei Chişinău, ai preturilor de sector, dar şi funcţionari care au primit sancţiuni disciplinare în ultimii doi ani. Nu vor beneficia de sporuri nici persoanele care figurează în calitate de inculpaţi în dosare penale. Votul nu a trecut fără discuţii tensionate, iar unii consilieri au recunoscut că decizia ar putea să rămână doar pe hârtie, dacă nu vor fi identificaţi bani în bugetul municipal.

„Înainte de votare, doar vreau să fac o menţiune că proiectul dat de decizie nu presupune sursa de finanţare, sursa de acoperire a cheltuielilor. Doar vă zic cum este, decizia vă aparţine.”, a declarat Olga Ursu, consilierul primarului general al Capitalei

Unii consilierii însă nu au acordat prea multă atenţie acestei precizări.

„Pe rând, deodată raportorul şi pe urmă. Domnişoară, nu vă prinde obrăznicia, să ştiţi.”. a declarat  Andrei Năstase, preşedintele fracţiunii Platforma DA din CMC.

Liberalul Dorin Chirtoacă susţine că valoarea cheltuielilor estimate ar putea ajunge până la aproximativ opt milioane de lei.

„Până la sfârşitul anului, Primăria să nu facă cheltuieli, acolo unde ele nu sunt necesare, pentru a-şi păstra un sold disponibil de 7,8 milioane de lei, cel puţin, cât este necesar pentru acoperirea acestor cheltuieli.”, a declarat acesta.

„Era de datoria executivului ca, de la sfârşitul anului trecut şi până în momentul de faţă să găsească şi surse de finanţare, şi noi resurse, la urma urmei.”

Prezenţi la şedinţă, funcţionarii publici au menţionat că au nevoie de ajutorul financiar, pentru că salariile lor sunt prea mici.

„Ne este foarte greu să vă spun astăzi că noi nu doar existăm, încercăm să venim la serviciu, să găsim o sursă, ca să mergem acasă cu zece sau cu 50 de lei, de la un coleg.”, a declarat Angela Lubaș, preşedintele organizaţiei sindicale APL Chişinău.

Într-un final, proiectul a fost supus votului. Procedura a durat mai bine de jumătate de oră, pentru că cei de la Partidul „Şor” au refuzat să voteze înaintea socialiştilor.

„- Şor!

– Socialiştii, vă rog.

– Hai împărţi-ţi-vă cine e primul şi cine e ultimul.”

„Colegi, este un rând, este o tradiţie, dacă nu vreţi regulament, se începe dintr-o direcţie, se duce în alta. De ce cineva trebuie să îşi impună în timpul votului regulile sale?” , a declarat Dinari Cojocaru, consilier PSRM în CMC.

„Trebuie de spus că domnul Burgudji joacă şah mai bine decât unii care pretind să fie mari şahişti.”,a adăugat Dorin Chirtoacă, consilier PL în CMC.

La următoarea şedinţă CMC, reprezentanţii Primăriei urmează să anunţe dacă au identificat bani pentru acordarea primelor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.