Acasă Economic În mai leul moldovenesc s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul...

În mai leul moldovenesc s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul SUA

78
0

În luna mai leul moldovenesc s-a depreciat în valori medii cu 2,7% în raport cu dolarul SUA, până la 18,9244 USD/MDL, comparativ cu 18,4274 USD/MDL în luna aprilie, transmite IPN.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în luna mai gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 106,2%, comparativ cu 67,6% în luna aprilie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 82,3 milioane de dolari, iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici, cu 9 milioane de dolari.

Piața valutară a operat în condiții de cerere netă de valută în primele două decade ale lunii, care a fost moderată de BNM prin intervenții de vânzare a 36 de milioane de dolari. În ultima decadă a lunii situația s-a inversat, înregistrându-se un surplus de valută, care a fost parțial procurată de BNM prin intervenții de 17,5 milioane de dolari.

„Luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here