Acasă Extern În Belarus are loc astăzi referendumul de modificare a Constituției

În Belarus are loc astăzi referendumul de modificare a Constituției

0

Potrivit CEC-ului din Belarus, aproape 43% dintre cetățenii incluși în listele electorale au votat la referendumul pentru schimbarea Constituției, transmite Europa Liberă din Belarus.

Votul anticipat privind schimbarea Constituției a avut loc în perioada 22-26 februarie pentru acei cetățeni care nu pot vota în ziua principală a referendumului din 27 februarie, transmite SafeNews.md.

Pe buletinul de vot este pusă doar o singură întrebare: „Acceptați modificări și completări la Constituția Republicii Belarus?” Există două răspunsuri: pro și contra. Pentru prima dată din 2004, buletinele au fost tipărite doar în limba rusă.

Mai jos vă propunem să aflați care sunt articolele ce urmează a fi modificate.

#1. Imunitate

Unul dintre amendamentele propuse oferă imunitate președinților din Belarus atât în timpul exercitării atribuțiilor, cât și după părăsirea funcției: „Un președinte care a încetat să-și exercite atribuțiile nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile comise în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prezidențiale.”

#2. Mandate limitate

Următorul amendament stipulează: „O singură persoană poate fi președinte pentru cel mult două mandate”. Această normă nu-l va împiedica pe șeful statului să-și anuleze mandatele anterioare și să obțină posibilitatea de a mai fi ales de două ori la președinție deja conform noii Constituții.PUBLICITATE

#3. Adunarea Populară din Belarus

Această prevedere va putea menține o influență semnificativă asupra guvernului țării cu ajutorul Adunării Populare Belaruse. Va fi un nou organism care va include atât președintele actual, cât și foștii. „Adunarea Populară din Belarus aprobă direcțiile principale ale politicii interne și externe, doctrina militară și conceptul de securitate națională”, se arată în noul articol.

Adunarea Populară va avea mai multe pârghii: va putea demite președintele, va putea organiza referendumuri, va putea impune legea marțială, va putea numi judecători la Curtea Constituțională și la Curtea Supremă de Justiție, va putea numi noi membri ai CEC. Astfel, Lukașenko ar putea conduce acest organ chiar și după plecarea lui.

#4. Patriotismul

În Constituția actualizată va fi menționat: „Manifestarea patriotismului, păstrarea memoriei istorice a trecutului eroic al poporului belarus sunt datoria fiecărui cetățean al Republicii Belarus”.

#5. Neutralitate non-nucleară

„Republica Belarus își propune să facă din teritoriul său o zonă non-nucleară”. Adică, pe teritoriul republicii pot fi desfășurate rachete nucleare ale altor țări, de exemplu cele ale Rusiei. Lukașenko a anunțat o propunere similară în decembrie anul trecut.

Dacă aceste modificări vor fi susținute de majoritatea populației, vor intra în vigoare la 10 zile de la anunțarea rezultatelor finale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.