Acasă Social Importul de motorină s-a redus cu circa 13%. Asigurările ANRE

Importul de motorină s-a redus cu circa 13%. Asigurările ANRE

1

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu unele precizări în legătură cu informațiile privind apariţia unor dificultăţi în asigurarea pieței Republicii Moldova cu produse petroliere. Potrivit ANRE, operatorii de pe piaţa carburanţilor activează în regim obișnuit și actualmente își ajustează politicile comerciale la noile prevederi ale Legii cu privire la piața produselor petroliere și ale Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Statistica importului nu prezintă semne de risc

„Statistica privind cantitățile importate de carburanți în Republica Moldova se încadrează în limitele obișnuite și nu prezintă semne de risc. Cantitățile totale de produse petroliere aflate în stocuri sunt suficiente pentru a acoperi integral necesarul tuturor categoriilor de consumatori”, susţine ANRE.

Totodată ANRE asigură public toți participanții pieței cu informații necesare pentru o cunoaștere exactă a nivelului maximal permis al prețurilor.

Agenția mai precizează că va continua monitorizarea situației și la necesitate va interveni cu întreg instrumentarul disponibil pentru a nu admite crearea de penurii sau abateri pe piața produselor petroliere.

La finele săptămânii, mai multe benzinării au anunţat că se confruntă cu lipsa posibilităţii de import s-au cumpărare angro a motorinei şi benzinei A98. În consecinţă la unele staţii nu este comparicilizată benzină A 98 sau A 100, iar multe companii nu mai vând motorină angro producătorilor agricoli. 

Problemele apărute s-ar datora noilor prevederi ale Legii cu privire la piața produselor petroliere votat în grabă de Parlament și ale Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborate şi aplicate de ANRE.

Specialiştii avertizau că valorile indicative stabilite de ANRE în bază Metodologiei controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariţia unui deficit de carburanţi pe piaţă, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vândă carburanţi în pierdere.

Or, costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile reale. Efectul ar putea fi distrugerea micilor afaceri de pe piaţă, respectiv – monopolizarea ei.

Importul de motorină s-a redus cu circa 13%

Menţionăm că în primul trimestru al acestui an importurile de produise petroliere au scăzut cu circa 8,5%, de vină fiind scăderea cu circa 12,8% a importului de motorină.

Datele ANRE arată că în 2020 două companii, Rompetrol Moldova și Lukoil Moldova, au asigurat 75% din toată cantitatea importată de motorină, principala sursă fiind rafinăriile din România.

La benzină competiția este între trei companii – Petrom Moldova, Lukoil Moldova și Rompetrol Moldova, care au asigurat în 2020 peste 97% din cantitatea totală importată de benzină, respectiv toate companiile cumpără carburanți de la aceste companii, pentru că unica sursă de import a benzinei este România.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.