Acasă Social IGP: Cantitatea de droguri depistată a crescut de 4 ori în 2...

IGP: Cantitatea de droguri depistată a crescut de 4 ori în 2 ani

0

Statistici alarmante! Cantitatea de droguri depistată de oamenii legii a crescut de aproape patru ori în ultimii doi ani. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, dacă în anul 2018 au fost confiscate circa 90 de kilograme de droguri, în 2021 cantitatea substanţelor interzise a ajuns la peste 358 de kilograme.

„Piaţa ilicită prezintă o disponibilitate în creştere pentru majoritatea tipurilor de stupefiante şi psihotrope, în special marijuana, MDMA, substanţe psihoactive noi”, a declarfat Iurie Podarilov, șeful IGP.

Anul trecut, au fost depistate cantităţi impunătoare de droguri, printre care peste 218 kilograme de heroină, 104 kilograme de marijuana și aproximativ 25 de kilograme de droguri de tip PVP.  

Statisticile mai arată că în perioada 2019-2021, circa două mii de persoane au fost documentate de poliție pentru trafic de droguri. 1964 de dosare au fost trimise în instanţa de judecată.

„Circa 70 la sută din vânzarea drogurilor se produce din momentul când a început pandemia în Moldova, Belarus, Rusia pe internet în format online”, a spus reprezentantul Agenţiei ONU pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii.

Specialiştii bat alarma în legătură cu faptul că tot mai mulţi tineri se implică în activităţi ilegale. Potrivit datelor, în 2021, poliţiştii au documentat 16 minori. În vizorul oamenilor legii au ajuns 261 de tineri cu vârsta între 18 și 29 de ani, și 330 de persoane trecute de 30 de ani.  

O altă problemă este și pătrunderea drogurilor în interiorul penitenciarelor.

„Depistate pe teritoriul penitenciarelor au fost 39 de cazuri şi depistate sau contracarate la punctele de pază sau de trecere şi control, adică prin aruncare în penitenciar avem 121 de cazuri”, a adăugat Mihail Rotaru, șeful direcției Analitică și Planificare.  

„În cea mai mare parte sunt persoane care au consumat droguri până la detenţie, dar avem un procent mare, şi noi lucrăm la asta, care au început a consuma droguri în penitenciar”, a menționat directorul adjunct al Administratia Penintenciarelor.  

Cea mai mare captură de droguri din istoria ţării noastre a avut loc tot în anul 2021, când au fost depistate peste 200 de kilograme de heroină adusă din Iran, a cărei valoare pe piaţa neagră a fost estimată la peste 200 de milioane de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.