Acasă Politic Igor Munteanu: Neutralitatea înseamnă capacitate de apărare

Igor Munteanu: Neutralitatea înseamnă capacitate de apărare

0

Republica Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare, să investească mai mult în domeniul securității și să explice cetățenilor că aceste investiții nu sunt în van. Opinia aparține președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Neutralitatea Moldovei între avantaje, riscuri și pericole”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit liderului CUB, în contextul războiului din Ucraina și a militarizării regiunii transnistrene, domeniul securității și apărării Republicii Moldova trebuie să reprezinte o prioritate națională.

Președintele CUB, Igor Munteanu, spune că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă doar indicarea pe hârtie a acestui statut, ci presupune investiții masive în domeniul apărării și securității naționale. Potrivit politicianului, războiul din Ucraina a determinat mai multe state din Europa să-și consolideze securitatea frontierelor, ceea ce înseamnă că Rusia reprezintă o amenințare pentru tot continentul european.

„Faptul că adopți o lege care să descifreze prevederile constituționale despre neutralitate, indiferent cum îi spui, constituțională sau organică, în funcție de câte voturi ai, nu schimbă lucrurile. Neutralitatea înseamnă capacitate de apărare și autonomie decizională, avem exemplul Elveției. Chiar și Elveția, în contextul schimbărilor fundamentale care au loc pe continentul european, își schimbă politica de neutralitate spre o altă paradigmă. Pentru că nimeni nu mai vorbește de război, ca despre un fenomen din trecut, ci vorbește despre război ca despre o amenințare actuală a arhitecturii de securitate a tuturor națiunilor din Europa. Dacă două state neutre au decis să meargă în întâmpinarea unor inițiative de securitate colective, Finlanda și Suedia, înseamnă că au luat această decizie pentru că simt alături amenințarea statului rus și au nevoie de o umbrelă de securitate. În ultimul timp și Germania și-a schimbat abordarea. În prezent, Germania are un buget de apărare de 100 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că toate statele importante din Europa se simt amenințate”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu.

Potrivit liderului CUB, Republica Moldova trebuie să-și consolideze parteneriatele de apărare cu statele membre NATO, să crească bugetul pentru apărare și să explice societății necesitatea investițiilor în domeniul securității.

„Când te simți amenințat, mergi împreună. Inclusiv statele neutre găsesc modalități de cooperare. Același lucru trebuie să-l facă Republica Moldova, nu să mai adopte încă o lege. O lege care să facă ce? Dacă nu crești capacitățile de apărare, dacă nu faci parte dintr-o alianță mai largă în care interesele tale sunt protejate, la ce mai folosește încă o lege? Apărarea înseamnă finanțare, înseamnă investiții și unitate pe intern că aceste investiții nu sunt aruncate pe fereastră, ci ele lucrează la protejarea interesului public”, a mai spus Igor Munteanu.

Președintele CUB spune că, în contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova este vulnerabilă, întrucât are un conflict înghețat pe teritoriul său și forțe militare străine dislocate în stânga Nistrului.

„Atât timp cât 11% din teritoriu Republicii Moldova este controlat de o forță străină, de forțe militare care nu sunt acceptate de guvernul nostru, este clar că avem o problemă de securitate de prim-rang. De aceea, sunt corecte investițiile în apărare și securitate. Investițiile trebuie eficientizate și noi trebuie să înțelegem că doar creșterea capacității de apărare va determina cetățenii să se simtă acasă. Va face cetățenii să nu se teamă de o invazie, de amenințări de securitate, de război hibrid și alte lucruri care contribuie la fragmentarea societății. Dacă analizăm sondajele de opinie, avem problema prețurilor, dar avem și problema siguranței. Odată cu războiul din Ucraina, problema siguranței a crescut foarte mult. De ce ne mai trebuie un referendum pe neutralitate în condițiile în care știm ce-l frământă pe cetățean?”, s-a întrebat președintele CUB, Igor Munteanu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.