Mâine, 15 mai, expiră termenul-limită pentru înscrierea la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, iar Octavian Iachimovschi este deocamdată singurul candidat înregistrat.
Candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor, scrie Bizlaw.md.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, pentru funcția de procuror general poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:
- are o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, obținută în jurisdicția Republicii Moldova sau jurisdicții străine, inclusiv în organizații internaționale, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală;
- deține cetățenia Republicii Moldova;
- cunoaște limba română;
- în privinţa ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
- are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor;
- se bucură de o reputație ireproșabilă;
- anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;
- este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror;
- are calități manageriale;
- în ultimii trei ani până la anunțarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice;
- în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Amintim că, la sfârșitul lunii februarie, CSP a anulat concursul câștigat de Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție.
Decizia a fost luată după ce au fost examinate notele oferite de fiecare membru al CSP și s-a constatat că unul dintre candidați a fost depunctat de un membru. Este vorba despre procurorul general interimar, Ion Munteanu, care a fost apreciat de membra CSP, Olesea Vîrlan, cu nota 3,5, pe când ceilalți membri ai Consiliului îi oferiseră toți note mai mari. Ulterior, Olesea Vîrlan a demisionat din funcția de membru al CSP, dar și din cea de procuror.
În urma interviului, CSP anunțase că Octavian Iachimovschi a obținut cel mai mare punctaj – 8,53, fiind urmat de Igor Demciucin cu o medie de 8,19 și procurorul general interimar, Ion Munteanu, care a obținut nota 8,16, iar Andrei Coca – 4,72.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.