Acasă Politic Guvernul susține propunerea lui Dodon ca președintele CSM să fie ales nu...

Guvernul susține propunerea lui Dodon ca președintele CSM să fie ales nu doar din rândul judecătorilor

0

Guvernul a examinat proiectul de lege privind modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Igor Dodon și urmează să dea aviz pozitiv acestei inițiative.

Conform proiectului, care urmează a primi aviz pozitiv în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, președintele CSM va fi ales din rândul membrilor săi și nu doar din rândul membrilor judecători.

În avizul său, Guvernul menționează că, potrivit notei informative, proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu constatările Comisiei de la Veneția expuse în mai multe sesiuni plenare, invocând că, potrivit standardelor internaționale, posibilitatea alegerii în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari reprezintă un exercițiu democratic.

De asemenea, Guvernul susține că, raportat la intenția de reglementare, o asemenea soluție ar putea institui un echilibru între condiția asigurării independenței președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și condiția evitării posibilelor tendințe corporative în cadrul Consiliului.

De menționat că opoziția parlamentară nu este de acord cu această modificare, opinând că viitorul președinte al CSM va fi ales din cei 4 membri selectați recent de Parlament. Cei patru au fost selectați în cadrul unui concurs cu participarea doar a deputaților PSRM și PDM, după ce opoziția a refuzat să facă parte din echipă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.