Acasă Social Guvernul intenționează să „înghețe” angajările la stat până în 2023

Guvernul intenționează să „înghețe” angajările la stat până în 2023

0

Guvernul propune aplicarea a unui moratoriu, la nivelul autorităților publice / instituțiilor bugetare finanțate din bugetul de stat, asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante. Un proiect de hotărâre a Guvernului a fost propus spre consultări publice.

Potrivit documentului, semnat de ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, pentru anul 2022, cheltuielile de personal se estimează în sumă de peste 20,7 miliarde lei, cu o creștere de peste 1,5 miliarde lei față de cheltuielile aprobate/precizate pe anul 2021.

Alocațiile respective includ majorarea începând cu 01 ianuarie 2021 a valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a șoferilor din cadrul tuturor unităților bugetare, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, majorarea claselor de salarizare pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale, și acordarea plății compensatorii persoanelor a căror salariu lunar, calculat începând cu 01.01.2022, pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă, va fi mai mic decât 3100 lei. Implementarea măsurilor prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice”, se arată în nota informativă a proiectului.

Potrivit ministrului, în condițiile constrângerilor financiare, care au caracter persistent, pentru susținerea în continuare a reformelor sectoriale și administrative, este necesară raționalizarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în întregime, pentru a direcționa resursele economisite în urma reorganizărilor structurale și optimizării numărului de personal din sectorul bugetar spre majorări salariale.

Se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale (luînd în considerare că finanțarea acesteia se efectuează din bugetul asigurărilor sociale de stat) să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată. Măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă pînă la data de 31 decembrie 2022”, precizează el.

Prevederile proiectului de hotărâre nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

De menționat că în total, încadrarea se suspendă pentru 7 859 de unități vacante.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.