Acasă Extern Guvernul din Polonia cere stare de urgență în zone la granița cu...

Guvernul din Polonia cere stare de urgență în zone la granița cu Belarus

0

Guvernul din Polonia i-a cerut preşedintelui să declare stare de urgenţă în unele părţi din două regiuni de la graniţa cu Belarus, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki, în contextul înmulţirii semnificative a trecerilor ilegale de frontieră, potrivit Reuters. Starea de urgenţă va avea o durată de 30 de zile, a spus prim-ministrul. Ea va oferi autorităţilor puteri mai mari de a monitoriza şi controla deplasările populaţiei, transmite SafeNews.md cu referire la G4media.ro.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, este vorba de regiunile Podlaskie şi Lubelskie.

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei în încercarea de limita afluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan care traversează Belarusul. 

În august, sute de migranţi au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, de faptul că duce un „război hibrid” prin folosirea migranţilor pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varşoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Ţimanuskaia, o atletă belarusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autorităţile poloneze au fost criticate de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranţi şi pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflaţi la graniţă. 

Varşovia susţine că ei sunt în responsabilitatea autorităţilor belaruse.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.