Acasă Social Guvernul amână aplicarea de taxe la ţigări și alcool din Transnistria

Guvernul amână aplicarea de taxe la ţigări și alcool din Transnistria

0

Guvernul a decis să extindă, deja pentru a șasea oară, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei mold-ucrainene.

Astfel, în ședința din 31 iulie 2020, Executivul condus de Ion Chicu a modificat o prevedere în Hotărârea Guvernului nr.960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr.109/2017, stabilind că termenul de aplicare a scutirii este extins cu încă jumătate de an, până pe 1 februarie 2021.

Control vamal formal

Termenul actual de 1 august 2020 a fost stabilit în ianuarie 2020 de același guvern, iar anterior timp de 2 ani, Guvernul Filip cu o periodicitate de o dată la jumătate de an stabilea un nou termen de punere în aplicare a unor măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

E vorba de punctele de trecere Pervomaisk–Cuciurgan, Goianul Nou–Platonovo și Novosavițkoe–Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei mold-ucrainene.

În consecință, companiile din regiunea separatistă, chiar dacă vor trebui să treacă mărfurile peste frontieră, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, ele nu sunt obligate să achite taxe, dar cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.

Propunerea Biroului politici de reintegrare respinsă

Motivul invocat de Ministerul Finanțelor pentru extinderea cu încă 6 luni a perioadei, în care firmele din regiune beneficiază de scutiri la plata taxelor vamale, este „necesitatea identificării unei soluții viabile de înregistrare a instituțiilor publice din raioanele de est ale Republicii Moldova la Agenția Servicii Publice”, dar și necesitatea notificării suplimentare a agenților economici din raioanele de est despre obligativitatea înregistrării la ASP.

Biroul politici de reintegrare a propus ca prevederile respective să nu se aplice „în cazul importului mărfurilor supuse accizelor, indicate la poziţiile tarifare 220300, 2205, 2208, 240210000, 240220, 240290000, 240319, 2403999900”, fiind vorba în special de produse alcoolice, ţigări etc, dar aceasta a fost respinsă de autori, adică Ministerul Finanţelor. Motivul nu este specificat.

De notat că începând cu 18 aprilie 2018 a demarat controlul vamal comun în punctul de trecere a frontierei de stat (PTFS) Cuciurgan – Pervomaisc, iar pentru agenții economici care încă nu sunt înregistrați la Chișinău s-a oferit o perioadă de tranziție. Cât va dura aceasta nu este clar.

Or, inițial Serviciul Vamal a stabilit o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie 2018. Prin urmare, agenții economici neînregistrați erau îndemnați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Amintim că din 2017 în punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisk a demarat efectuarea în comun cu Ucraina a controlului vamal, proiect sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Prin acest punct se efectuau peste 70% din operațiunile de export-import ale regiunii separatiste.

Totodată, autoritățile au promis că același control în comun va fi instalat în curând și în alte 12 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au calificat atunci aceste măsuri ca unele destinate de a sugruma economia regiunii. Cu toate acestea companiile din regiune nu au avut de suferit.

 mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.