Acasă Economic Guvernatoarea BNM spune cum inflația în R. Moldova a scăzut cu 30%

Guvernatoarea BNM spune cum inflația în R. Moldova a scăzut cu 30%

0

Într-un an jumătate, inflația în R. Moldova a scăzut de la 34% la 4%, spune guvernatoarea Băncii Naționale din Moldova (BNM), Anca Dragu.

 Într-un interviu pentru Euronews, oficiala mai menționează că această revenire a puterii de cumpărare s-ar datora întăririi securității și independenței energetice a țării, scrie Agora.md

Într-un interviu acordat pentru Euronews, guvernatoarea BNM declară că dependența de gazul rusesc a fost unul dintre factorii principali care au generat o explozie a prețurilor în țara noastră.

„De fapt, dependența de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acel sentiment de nesiguranță care a amplificat inflația”, spune Anca Dragu.

În același timp, guvernatoarea menționează că procesul de dezinflație a fost pe parcursul anului 2023 este vizibil, iar ratele dobânzilor au început să coboare în această perioadă de la aproape 20% până la 3,75%. Astfel, Anca Dragu a explicat că au existat mai mulți factori ce au contribuit la scăderea inflației, iar printre acestea se numără independența și securitatea energetică.

„Odată cu această relaxare în ceea ce privește presiunea dinspre prețurile de la energie, am văzut reducerea prețurilor în general și o dezinflație (…) Un alt factor este găsirea de soluții alternative, conectarea R. Moldova la sistemul european de transmitere a energiei electrice, de asemenea interconectării pe gaze și depozite de gaze în România și Ucraina”, a menționat Dragu. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.