Acasă Politic Grosu, după decizia CC privind exponenții fostului partid Șor: Vom adopta o...

Grosu, după decizia CC privind exponenții fostului partid Șor: Vom adopta o nouă lege

0

După ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile Codului Electoral care interziceau unor membri ai partidelor neconstituționale să participe la alegeri, o lege care prevede acest lucru ar putea fi adoptată din nou.

Astfel, în Parlament urmează a fi înregistrate inițiative legislative care să consemneze că membrii formațiunilor neconstituționale nu pot lua parte la cursele electorale. Precizările au fost făcute de președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul ediției din 1 aprilie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, scrie newsmaker.md.

Igor Grosu a declarat că Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile Codului Electoral care interziceau unor membri ai formațiunilor politice neconstituționale să participe la alegeri din cauza procedurii prin care au fost adoptate. 

„Din câte am văzut eu, Înalta Curte s-a pronunțat pe procedură, adică cât de corect a fost respectată procedura în procesul de adoptare a acestor decizii. Că a fost sau n-a fost suficient timp consultată, că a fost sau nu sufiecient timp între prima și a doua lectură. Deci lucruri de astea”, a explicat el.

Președintele Parlamentului a precizat că urmează a se interveni, din nou, prin inițiative legislative pentru a interzice participarea partidelor neconstituționale la scrutinele electorale.

„Vom citi atent ce a scris Înalta Curte în decizia. Vom reveni la acest subiect cu inițiative legislative. Vom face cum spune Curtea la capitolul proceduri pentru a nu permite bandiților și grupărilor criminale să organizate să participe în procesul electoral. (…)

Așa cum am intervenit cu acele interdicții, persoane care…  Aproape, prin decizia Curții Constituționale, a fost declarată acea grupare criminală în afara legii (ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional – n. r.)… S-a demonstra cu probe că această grupare criminală, de la momentul apariției, în tot parcursul electoral – 2016, 2018, 2019 – au avut decizii de judecată irevocabile pe finanțarea ilegală, pe scoaterea concureților din cursa electorală”, a spus el.

Întrebat dacă, inițiativele legislative vor fi înregistrate în curând, în contextul în care în toamna 2024 se vor desfășura alegerile prezidențiale, Grosu a spus:  „Da, evident. În această sesiune (sesiune parlamentară – n. r.)”.

Șeful legislativului  s-a referit și anunțul privind faptul că, în contextul deciziei Înaltei Curți, membrii ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, vor cere anularea rezultatelor alegerilor locale din 2023 și organizarea acestora din nou. Igor Grosu a dat asigurări că rezultatele scrutinului nu vor fi anulate, argumentând că tot Curtea Constituțională a fost cea care le-a validat.

Alegerile și partidele neconstituționale

Amintim că, pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. 

Decizia deputaților a venit, după ce, pe 19 iunie 2023, ex-Partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. 

Pe 3 octombrie, același an, Curtea Constituțională a declarat modificările Codului electoral neconstituționale, în urma sesizării de către deputații ex-Partidului „ȘOR”.

O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaților PAS, a modificat, din nou, Codul electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. 

Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.

Pe 26 martie 2024, Curtea Constituțională a hotărât că prevederile Codului electoral votate și propuse de PAS pe 4 octombrie 2023 sunt neconstituționale. Judecătoarea Liuba Șova a formulat o opinie separată.

Echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, va contesta rezultatele alegerilor locale generale din toamna anului 2023 și va cere organizarea unui nou scrutin. Anunțul a fost făcut pe 28 martie de deputata independentă Marina Tauber.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.