Acasă Extern Georgia neagă că l-ar elibera pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili

Georgia neagă că l-ar elibera pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili

0

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, arestat la revenirea sa în ţară din exil, va trebui să execute integral pedeapsa de şase ani de închisoare, a insistat luni şeful guvernului Georgiei, cu puţin timp înaintea unei manifestaţii a simpatizanţilor fostului şef al statului, relatează AFP.

Aceste evenimente intervin după aproape un an de criză politică în urma alegerilor legislative câştigate la mustaţă de Visul georgian, partidul aflat la putere din 2012, întemeiat de miliardarul Bidzina Ivanişvili, marele rival al fostului preşedinte.

„Nimeni pe Terra nu este în măsură să ne convingă să-l eliberăm pe Saakaşvili”, a afirmat duminică seara premierul Irakli Garibaşvili la televiziunea publică.

Preşedinte al acestei republici din Caucazul de Sud între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat vineri la reîntoarcerea sa în Georgia după opt ani de exil.

El a fost reţinut în baza sentinţei pronunţate într-un dosar în care fusese condamnat în absenţă la şase ani de închisoare pentru abuz de putere, un dosar pe care el îl denunţă ca fiind motivat politic. Saakaşvili a anunţat că intră în greva foamei. Susţinătorii săi au convocat o manifestaţie luni în jurul orei 11:00 GMT în faţa închisorii unde este deţinut.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliberarea lui Saakaşvili ca el să poată reveni în Ucraina, având în vedere că fostul lider georgian, care şi-a pierdut cetăţenia Georgiei, deţine naţionalitatea ucraineană şi a ocupat o serie de funcţii oficiale în această ţară.

„Saakaşvili îşi va ispăşi integral pedeapsa, iar apoi, evident, se poate întoarce în Ucraina”, a reacţionat premierul georgian, avertizând că Mihail Saakaşvili s-ar putea confrunta cu noi proceduri judiciare. 

„Ar face bine să se poarte frumos (în închisoare), altfel vom declanşa noi urmăriri penale”, a afirmat Garibaşvili, reprezentant al partidului aflat la putere Visul georgian.

Fostul şef al statului, o personalitate carismatică deopotrivă adulată şi criticată, s-a întors vineri, în secret, în Georgia, înaintea alegerilor municipale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.