Acasă Extern Georgia a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Georgia a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

0

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În curând, și Republica Moldova va aplica pentru aderare, a declarat joi un înalt oficial UE.

„Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării”, a declarat şeful guvernului înainte de a-şi pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune.

„Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic”, a subliniat Garibaşvili, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

El a subliniat că Georgia este, din punct de vedere istoric, o ţară care aparţine culturii şi civilizaţiei europene.

Tbilisi a fost încurajat să facă acest pas după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut acest lucru luni, pentru a opri aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Georgia, care are experienţa amară a războiului din 2008 împotriva Rusiei şi două republici separatiste recunoscute de Moscova, încearcă astfel să-şi protejeze securitatea şi să-şi garanteze sprijinul celor 27 de state membre, scrie EFE.

În 2014, Georgia a semnat Acordul de Asociere cu UE, care include Acordul de liber schimb, iar în 2017 a obţinut liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.