Uniunea Europeană a decis în unanimitate luni, 21 iunie, să impună sancţiuni în 7 sectoare economice Belarusului, cu scopul de a ”afecta sursele de venit ale regimului lui Aleksandr Lukaşenko”.
‘Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar (acum) UE este pe aceeaşi linie”, a declarat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn.
”Avem deja sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în 7 sectoare economice, începând de la arme şi până la tutun sau îngrăşăminte, adică potasiu”, un important produs de export pentru Belarus, a precizat el, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
De la funcționari și procurori la afaceriști
”Sunt măsuri care vor afecta masiv Belarusul şi veniturile acestui stat, aşadar şi fondurile de care depind Lukaşenko şi regimul său”, a spus la rândul său ministrul de externe german Heiko Maas.
Miniştrii de externe din statele UE au discutat mai întâi cu opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia, apoi au început reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, la care au aprobat adăugarea a 78 de nume (în speciali miniștri, judecători, procurori, dar și afaceriști) şi 8 entităţi pe lista responsabililor belaruşi sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei.
De asemenea, blocul comunitar a adăugat încă 71 de persoane, inclusiv oligarhul rus Mihail Gutseriev, fiul și nora lui Lukașenko, Dmitri și Lilia, pe lista celor sancționați în legătură cu reprimarea protestelor pro-democrație.
Furnizorul de troleibuze și autobuze
Printre companiile incluse pe lista sancțiunilor se numără Minskii Avtomobilnyi Zavod (MAZ), cel mai mare furnizor de troleibuze pentru capitala Republicii Moldova, dar și pentru municipiul Bălți.
În plus MAZ fusese selectat, în aprilie 2021, de administrația municipiului Chișinău, ca să furnizeze și 100 de autobuze pentru transportul public.
„Una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din țară. Este o sursă de venit pentru regimul Lukașenko. MAZ și-a oferit spațiile și echipamentul pentru a organiza un miting politic în sprijinul regimului. Prin urmare, OJSC „MAZ” beneficiază și susține regimul Lukașenko”, se arată în decizia Consiliului.
UE va sista astfel importurile anumitor tipuri de potasiu şi de produse petroliere din Belarus, printre care şi motorina.
Noile sancţiuni au şi o componentă financiară, fiind interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituţii financiare publice belaruse.
Va fi de asemenea consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici şi armele de vânătoare şi de sport, precum şi interzicerea vânzării către Belarus a produselor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) şi a echipamentelor de supraveghere.
Și SUA impune sancțiuni
Prin această nouă serie de sancţiuni liderii UE speră să-l facă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko să cedeze şi să părăsească puterea.
Sancţiunile ”sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus şi ele vor face rău”, a spus şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce opozanta Tihanovskaia crede că aceste măsuri ”pot contribui la încetarea violenţei şi eliberarea oamenilor”.
Totuşi, sancţiunile instituite până în prezent, care vizau 88 de membri ai regimului, inclusiv pe Lukaşenko, nu au avut nicidecum un asemenea efect, reprimarea opoziţiei belaruse accentuându-se.
De notat că și Statele Unite au impus luni sancțiuni asupra a 16 persoane și cinci entități în legătură cu situația din Republica Belarus, intensificând presiunea asupra liderului autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenko.
Printre entitățile belaruse înscrise pe lista neagră se află și Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB).
Aceste noi sancţiuni au fost impuse, în urma deciziei autorităţilor belaruse de a deturna către Minsk un avion al companiei low-cost irlandeze Ryanair care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, cu scopul de a aresta doi pasageri, pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega. Ce doi se află în arest în Belarus.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.