Acasă Social FOTO // Lucrările de la Țâpova, sistate. Proprietarul terenului nu avea avizele...

FOTO // Lucrările de la Țâpova, sistate. Proprietarul terenului nu avea avizele necesare

0

În zona Rezervației peisagistice Țâpova s-ar fi încercat construcția unui complex din 10 căsuțe. Platforma Ecopresa, care a mediatizat cazul, a numit acțiunea ilegală. Lucrările s-au desfășurat pe un teritoriu privat, care anterior făcea parte din rezervație și care, potrivit Ecopresa, a fost „privatizat cu încălcări”.

În luna martie au fost efectuate lucrări de excavare a unor șanțuri, ulterior s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice. În reacție la declarațiile platformei, Ministerul Mediului a precizat că lucrările au fost sistate încă în luna martie, pe motiv că proprietarul terenului nu deține avizele necesare, scrie newsmaker.md.

Ecopresa, o platformă media creată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, a scris pe data de 15 aprilie că în Rezervația peisagistică Țâpova, arie protejată de stat – situată în raionul Rezina, se fac „încercări de construcție ilegală a unui complex turistic, pe un teritoriu privatizat de asemenea cu încălcarea a cel puțin patru legi ale Republicii Moldova”.

În acest sens, potrivit sursei, un grup de peste 40 de organizații neguvernamentale a transmis o petiție către Ministerul Mediului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Centrul Național Anticorupție, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Președinție, Parlament și Guvern.

S-ar încerca construirea unui complex din 10 căsuțe

„S-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri (la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars) în partea de est a sitului Horodiște II-La Cot, fiind întocmit și un proces-verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă imediat către autoritatea publică locală. (…) Construcțiile vor putea să continue – oficial, teritoriul este privat. Deși făcea parte din Rezervația naturală Țâpova, în anul 2020 a fost privatizat prin decizii locale, în contradicție directă cu legislația națională ce menține astfel de terenuri în proprietatea publică și sub regim de protecție strictă”, au comunicat reprezentanții platformei.

Organizațiile semnatare au cerut statului „reîntoarcerea terenului în fondul rezervației și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare”, restaurarea peisajului afectat de construcții, inclusiv publicarea unei hărți oficiale a Rezervației pentru evitarea unor astfel de incidente pe viitor.

În reacție, reprezentanții Ministerului Mediului au declarat că „inspectorii de mediu au sistat lucrările încă în luna martie curent”.

„Proprietarul terenului nu deține avizele necesare, respectiv nu este în drept să execute lucrări. Cazul este monitorizat de inspectorii de mediu pentru a asigura respectarea legislației. Ținem să menționăm că Rezervația peisagistică Țâpova este una dintre cărțile de vizită ale Republicii Moldova, combinând în sine funcții ecologice, cultural-istorice, estetice, fiind o atracție turistică și de pelerinaj cunoscută pe scară largă în Republica Moldova și peste hotarele ei”, au declarat reprezentanții Ministerului.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.