Acasă Politic FOTO // Ilan Șor, la forumul din Sankt Petersburg: „FEIP – inima...

FOTO // Ilan Șor, la forumul din Sankt Petersburg: „FEIP – inima pulsantă a economiei mondiale”

0

Situația geopolitică în lume și perspectivele de dezvoltare comună a țărilor post-sovietice în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. Acestea au fost subiectele discutate la standul „Curtea moldovenească” din cadrul FEIP-2024 unde s-a desfășurat sesiunea organizației neguvernamentale “Eurasia” „Est sau Vest: în ce constă forța UEE?”. Printre cei prezenți au fost Ilan Șor, liderul Blocului “Victorie”, împreună cu filosoful rus Alexandr Dughin, deputatul Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale a Belarusului Vadim Ghighin și secretarul general adjunct al Adunării Popoarelor Eurasiei, Igor Ghiorgadze.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul reuniunii, Ilan Șor și-a împărtășit opinia cu privire la disponibilitatea multor state de a-și vinde valorile în schimbul suportului bugetar. El a menționat că, în ultimele decenii, bătălia ideologică în Moldova a fost pierdută și că acum este momentul schimbării.

“Există doi poli în lume – european și eurasiatic. Cel european a venit cu nerușinare și a spus: iată modelul nostru pentru voi. Acesta conține valorile noastre, economia noastră, politica noastră. Și nu ne interesează, vă place sau nu. Dacă vreți bani, acceptați-l. Și un șir de țări au fost fericite să-și vândă valorile pentru un pumn de arginți.Europa a făcut publicitate pentru fiecare bănuț oferit. Ne-au cumpărat la pachet tineretul, au venit și au corupt jurnaliști, mințile populației. În 30 de ani, războiul a fost pierdut? Da, dar încă nu e sfârșitul ! Trebuie să acționăm rapid. Acum este momentul UEE”, a declarat Ilan Șor. 

Alexandr Dughin a declarat că Occidentul este un balaur, interesat doar de distrugerea identității țărilor post-sovietice de dragul viitoarei lumi globaliste. Și viceversa – cu cât mai mult Moldova va avea o identitate proprie, moldovenească, cu atât mai interesantă și mai apropiată va fi pentru UEE.

Încă un moment important: ruptura dintre elite și popor și încercarea de încadra țara într-un șablon de dezvoltare. Multe state au parcurs această cale, în special, cele din spațiul post-sovietic, a remarcat Vadim Ghighin.

La rândul său, Igor Ghiorgadze a declarat că Moldova, la fel ca și Georgia, se află acum în fața unei alegeri:

să fie sub umbrela NATO sau să se alăture comunității euroasiatice împreună cu Rusia. Aventurile militare se află pe o parte a balanței, iar dezvoltarea pașnică – pe cealaltă parte. El și-a exprimat speranța că poporul moldovean va alege direcția corectă.

În context, Ilan Șor a concluzionat că, din păcate, oficialii de la Chișinău nu participă la FEIP.

Regimul de la guvernare a ales vectorul politic spre Occident, ignorând oportunitățile țării în Est.

Potrivit liderului Blocului „Victorie”, FEIP este cea mai importantă platformă de dialog între țări.

Actualmente, forumul este inima pulsantă a economiei mondiale, care măsoară ritmul de viață al unei noi lumi bazate pe justiție, respect reciproc și încredere.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.