Trei lucrători medicali de la Institutul Oncologic sunt infectați cu virusul COVID-19. Informația ne-a fost confirmată de șefa instituției. De cealaltă parte, în briefingurile de rutină ale ministrei Sănătății nu se spune nimic despre faptul că și la spitalul Oncologic sunt lucrători medicali confirmați cu noul tip de coronavirus.
În urma unui mesaj venit de la un angajat al IMSP Institutul Oncologic, care se arată îngrijorat de faptul că la această instituţie ar fi infectaţi cu COVID-19 mai mulţi lucrători medicali care continuă să lucreze, punând în pericol sănătatea pacienţilor bolnavi de cancer, dar şi a celorlalţi colegi, am trimis o solicitare de informaţie către directoarea instituției, Larisa Catrinici.
Răspunsul, semnat de directoarea Institutului Oncologic, scoate la iveală faptul că în această unitate medicală sunt trei angajaţi, din diferite secţii, infectaţi cu Covid-19, inclusiv din policlinică, și că toţi au fost trimişi să se vindece acasă. Este vorba despre două asistente medicale și un medic.
Una dintre asistentele medicale lucra în secţia Tumori Toraco-Abdominale, exact în secţia prin care a trecut primul pacient bolnav de cancer, infectat ulterior cu Covid-19, despre care Jurnal.md a bătut alarma într-un articol încă acum două săptămâni. Asistenta a fost diagnosticată la 23 aprilie, dar ultima sa zi de gardă a fost 18 aprilie. În această perioadă, prin secţia Tumori Toraco-Abdominale a trecut şi primul pacient cu Covid-19, pe care instituţia ar fi încercat să-l şteargă de pe listă.
O altă asistentă medicală infectată cu noul coronavirus activa în policlinica institutului, în cabinetul consultativ de mamologie. Despre care SafeNews.md a bătut alarma într-un articol publicat acum două săptămâni. Aceasta a fost testată pozitiv la 25 aprilie. Alţi trei medici mamologi care au contactat cu ea au fost „izolaţi în carantină la domiciliu”, fără să li se facă testul. Aceştia „sunt în stare satisfăcătoare” şi urmează să se întoarcă la serviciu pe 11 mai, scrie în răspuns.
MAI MULTE DETALII: EXCLUSIV// UPDATE// Un angajat din cadrul Policlinicii Oncologice infectat cu COVID-19. Administrația refuză să testeze personalul
Cel de-al treilea lucrător medical „testat ca simptomatic şi din contact epidemiologic cu pacientul pozitiv, angajat al ÎMSP SCM Sfânta Treime”, a activat şi la Centrul Consultativ Diagnostic. Doctorul a fost diagnosticat pozitiv la 6 mai 2020.
Din răspuns se înţelege că acei angajaţi care au avut contact cu lucrătorii medicali infectaţi cu COVID-19 nu au fost supuşi acestui test, dar au fost trimişi şi ei în autoizolare la domiciliu. „Izolate în carantină la domiciliu. Stare satisfăcătoare, urmează să se întoarcă la serviciu”, se spune în răspuns.
Am contactat serviciul de presă al Institutului Oncologic să ne confirme dacă angajaţii care au contactat cu colegii lor infectaţi au fost testaţi sau nu. Rodica Tomaşenco, şefa serviciului de presă, ne-a informat că poziţia intituției este că cele două asistente medicale s-ar fi înbolnăvit acasă, în perioada sărbătorilor de Paşte, de unde au chemat ambulanţa prin serviciul 112. Şi că ceilalţi lucrători medicali care au contactat cu cele două asistente infectate de COVID-19 nu au fost testaţi, fiindcă aşa e procedura: „conform ordinului Ministerului Sănătăţii, ei se izolează acasă şi nu sunt testaţi”, a spus purtătoarea de cuvânt a instituţiei.
Şefa Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, nu ne-a informat dacă instituţia a intrat sau nu în carantină.
Cu toate acestea, ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, nu a anunţat mass-media despre faptul că la Institutul Oncologic sunt înregistrate cazuri de Covid-19. Nici după publicarea pe Jurnal.md a mărturiilor angajaţilor precum că la Institutul Oncologic ar fi fost muşumalizat primul caz de Covid-19, Ministerul Sănătății nu a reacţionat.
Solicitată de Jurnal.md, consiliera Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a precizat că Ministerul cunoaște despre aceste cazuri și că „toate măsurile epidemiologice au fost efectuate”. Cât despre faptul că informația nu a fost prezentată de Viorica Dumbrăveanu, consiliera Ministerului a spus că instituția prezintă în cadrul briefingurilor doar informații despre „focare unde se înregistrează un număr mare de lucrători medicali confirmați”.
sursa: jurnal.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.