Acasă Economic Fenomen alarmant în sectorul bancar: Scad veniturile pe dobânzi

Fenomen alarmant în sectorul bancar: Scad veniturile pe dobânzi

0

Potrivit rezultatelor financiare ale băncilor din februarie 2021, au apărut primele simptome ale unui fenomen alarmant – o scăderea veniturilor pe dobânzi. Citând analiza revistei financiare şi economice „Banci & Finanţe”, rata medie a dobânzii la împrumuturile emise în lei moldoveneşti a scăzut cu 1,34%, iar la împrumuturile în valută, cu 1,2%. În aceeaşi perioadă de timp, rata medie a dobânzii la depozitele bancare în lei a scăzut cu 0,71% şi cu 0,46%, în valută.

„Acest lucru confirmă disponibilitatea băncilor de a deţine depozite, renunţând la venituri, d eoarece este clar că scăderea ratelor dobânzii la împrumuturi depăşeşte scăderea abia vizibilă a depozitelor bancare”, scrie publicaţia.

Experţii revistei sugerează că, dacă această tendinţă alarmantă va continua, băncile vor fi obligate să renunţe în continuare la veniturile din dobânzi.

„Acest lucru este evident conform rezultatelor din februarie, în comparaţie cu rezultatele din ianuarie, scăderea veniturilor din dobânzi a depăşit 37 de milioane de lei, în timp ce scăderea cheltuielilor cu dobânzi nu a ajuns nici măcar la 10 milioane de lei”, se arată în publicaţia.

Publicaţia scrie că băncile pot fi liniştite deoarece pentru viitor se presupune că diferenţa dintre indicatorii privind veniturile din dobânzi şi cheltuielile cu dobânzile vor scădea, deoarece acest lucru va impune băncilor să reducă radical atractivitatea depozitelor bancare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.