Acasă Justiţie Expulzarea profesorilor turci: CoE va examina din nou decizia R. Moldova

Expulzarea profesorilor turci: CoE va examina din nou decizia R. Moldova

0

În perioada 11-13 iunie, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va examina din nou măsurile întreprinse de R. Moldova în vederea executării cauzei Ozdil.

Mai exact, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că reținerea și „îndepărtarea” cetățenilor turci de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018 a fost contrară dreptului la libertate și la viața privată.

Potrivit autorităților internaționale, R. Moldova a încălcat toate garanțiile legale oferite de dreptul internațional și național când a extrădat ilegal cetățenii turci din țară.

Recent, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX au transmis a patra lor comunicare către Comitetul de Miniștri privind măsurile întreprinse de autorități.

Organizațiile au constatat că, deși cetățenii turci au fost eliberați din penitenciarele din Turcia, ei nu pot părăsi țara pe motiv că autoritățile turce le-au refuzat eliberarea de pașapoarte. Încă în 2022, Comitetul de Miniștri a recomandat autorităților naționale aducerea în Moldova a cetățenilor turci pentru ispășirea pedepsei aplicate în Turcia, însă nu s-au întreprins măsuri serioase în acest sens. Investigațiile penale contra oficialilor implicați în „îndepărtarea” cetățenilor turci sunt tergiversate.

De asemenea, sancțiunea aplicată de judecători unicei persoane trase la răspundere, fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost aproape de sancțiunea minimă, iar dosarul acestuia a fost secretizat, îngrădind dreptul victimelor de a participa în proces.

Deși, în 2023, a fost adoptată o nouă legislație privind activitatea SIS, mecanismul de control parlamentar asupra activității acestuia nu a fost îmbunătățit substanțial.

CRJM și Promo-LEX au îndemnat Comitetul de Miniștri să solicite autorităților moldovenești:

  • Facilitarea, prin canale diplomatice și legale, întoarcerii cetățenilor turci în Moldova și acordarea de azil celor doi cetățeni turci care încă nu au acest statut;
  • Efectuarea unei investigații adecvate, informarea victimelor cu privire la progresul anchetei și sancționarea tuturor funcționarilor de rang înalt implicați în transferul extralegal, cu implicarea reclamanților sau a rudelor acestora care o solicită;
  • Îmbunătățirea mecanismului parlamentar de supraveghere a acțiunilor și competențelor SIS, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția;
  • Introducerea unui mecanism legal eficient de desecretizare a informațiilor esențiale, care să nu poată fi influențat în niciun fel de persoanele implicate în încălcările drepturilor omului.

De asemenea, organizațiile au solicitat ca Comitetul de Miniștri să continue supravegherea executării cauzei Ozdil și alții sub procedură avansată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.