Acasă Diverse Explozii uriașe ar putea fi vizibile pe Soare în timpul unei eclipse

Explozii uriașe ar putea fi vizibile pe Soare în timpul unei eclipse

0

Un fenomen solar se va produce în perioada următoare, atunci când Luna va acoperi complet Soarele, pe 8 aprilie 2024, iar cei norocoși vor avea parte de o imagine rară a coroanei solare și a tot ceea ce explodează din ea.

Potrivit Live Science, momentul producerii eclipsei totale de soare din 8 aprilie va dura câteva câteva secunde sau minute, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este singurul moment sigur în care vă puteți uita direct la soare fără ochelari de eclipsă solară. Dacă observați coroana soarelui în timpul totalității, puteți vedea turnuri de culoare roz închis și bucle de plasmă încărcată electric, care se întind în spațiu de multe ori mai mari decât diametrul Pământului.

În timpul ultimei eclipse totale de soare, în Australia, la 20 aprilie 2023, aceste „proeminențe” au fost spectaculoase și vaste.

Aceste proeminențe vor fi aproape sigur vizibile în timpul eclipsei din America de Nord, pe 8 aprilie, deoarece soarele se află probabil la vârful ciclului său solar de 11 ani, cunoscut sub numele de maxim solar.

Prominențele pot fi vizibile zile întregi – le puteți privi oricând doriți, dacă folosiți un telescop cu hidrogen alfa – dar există și alte câteva fenomene rare la care ați putea fi martori în timpul ”totalității”. 

Un astfel de fenomen care ar putea fi vizibil este o ejecție coronală de masă (CME).

„Dacă avem noroc, o CME se va prezenta ca o structură răsucită, în formă de spirală, la înălțime, în atmosfera soarelui”, a declarat Ryan French, fizician solar la National Solar Observatory din Boulder, Colorado, și autor al cărții „The Sun: Ghidul începătorului pentru steaua noastră locală” (Collins, 2023), pentru Space.com.

O CME este o ejecție uriașă de câmp magnetic și masă plasmatică din coroana solară. Se mișcă rapid, dar pare staționară pe parcursul a câteva ore.

„Ceea ce înseamnă, totuși, că aceeași erupție ar putea fi observată în Rochester ca și în Dallas, în diferite stadii ale aceleiași erupții de lungă durată”, a spus French.

Va dura 100 de minute până când umbra Lunii va traversa America de Nord, astfel încât o CME ar putea să se declanșeze chiar înainte și să fie vizibilă pentru toată lumea pe un cer senin.

Erupțiile solare sunt explozii puternice de unde radio, lumină vizibilă, raze X și raze gamma la suprafața Soarelui, care se deplasează cu viteza luminii și care au nevoie de doar opt minute pentru a ajunge pe Pământ. Ele urmează adesea după o CME.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.