Acasă Social Explozia din Beirut// Comandantul geniștilor moldoveni explică care ar fi urmările unei...

Explozia din Beirut// Comandantul geniștilor moldoveni explică care ar fi urmările unei deflagrații la Cobasna

0

Explozia devastatoare din Beirut, soldată cu cel puțin 100 de morți și mii de răniți, a fost provocată de 2750 de tone de nitrat de amoniu, stocate într-un depozit din portul orașului. Având în vedere că la depozitul de la Cobasna se află circa 20 de mii de tone de muniții, majoritatea cu termenul de valabilitate expirat, am solicitat opinia unui specialist în domeniul munițiilor, care ne-a explicat ce dezastru ar putea genera o explozie la respectivul depozit.

Locotenentul-colonel, Gheorghe Racu este comandatul Batalionului de Geniu din cadrul Armatei Naționale a R. Moldova. Din start, Racu subliniază că în cazul Beirut vorbim de 2750 de tone de o substanță care nu este folosită în militărie, însă în cazul depozitului din stânga Nistrului vorbim de peste 20 de mii de tone de material explozibil.

Acesta susține că nu deține informații despre felul munițiilor din acest depozit, însă din experiența sa poate deduce anumite date.

„Din păcate eu nu dețin informații despre ce fel de muniții și de ce calibru se află acolo, dar eu vreau să vă dau un exemplu simplu ca să vă dați seama cât de are este pericolul. Să luăm ca exemplu cel mai mare calibru de proiectil de tun de 152 de mm, are după tragerea din țeavă și impactul cu pământul explodează și nimicește tot ce este viu pe o suprafață de 1 km ori un hectar. Vorbim de un proiectil, dar dacă în depozitele de la Cobasna sunt zeci de mii de astfel de proiectile vă dați seama ce explozie se poate produce!? Cred că acolo trebuie să fie sute de feluri de proiectile începând de la cel mai mic calibru și până la cel mai mare”, a explicat locotenentul-colonel, pentru DESCHIDE.MD

Gheorghe Racu a enumerat care sunt factorii care pot provoca o explozie la Cobasna.

„O nenorocire poate fi provocată dacă acolo se întâmplă un incendiu, dacă munițiile sunt lovite ori dacă are loc un cutremur puternic și munițiile să cadă de pe rafturi”, a declarat Racu.

„Doamne ferește să se întâmple o nenorocire cu acest depozit. Cu siguranță va fi resimțită la Chișinău, dar și în Ucraina”, a mai spus militarul.

Amintim că Federaţia Rusă a propus, în august 2019, iniţierea procesului de lichidare a muniţiilor stocate lângă satul Cobasna, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să ofere echipamentul necesar. Ideea a fost expusă de ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, în cadrul unei întrevederi cu Igor Dodon.

Preşedintele afirma la acea vreme că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune. El a dat asigurări că propunerea va fi transmisă în scurt timp participanţilor formatului 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean. Deutsche Welle a scris anterior că depozitul de muniţii din Transnistria este o moştenire explozivă a URSS: la Cobasna se află un mare depozit de muniţii, iar Chişinăul îşi face griji în legătură cu acestea.

Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 2 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Acolo se află muniţiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din RDG şi Cehoslovacia.

Este unul din cele mai mari depozite din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ al Federaţiei Ruse care funcţionează în baza armatei a 14-a şi care este dislocat în Transnistria. Deşi în 1999 Federaţia Rusă s-a îngajat să-şi retragă trupele, în Transnistria se află în jur de 1500 de militari ruşi.

Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţă a declarat pentru DW, în 2015, că la Cobasna se află aproximativ 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare. Potrivit lui Marinuţă, dacă depozitul va exploda, puterea acesteia va fi echivalentă cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945.

Generalul a explicat că termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat demult, de aceea este nevoie de un control internaţional asupra arsenalului. Totodată, concluzionează DW, situaţia în Transnistria se poate destabiliza oricând şi să repete scenariul din aplicat în Crimeea în 2014.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.