Acasă Economic Experții anunță cât ar putea costa 1 dolar după Paști în R....

Experții anunță cât ar putea costa 1 dolar după Paști în R. Moldova

529
0
ads

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL : 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari.

„În pofida unei uşoare întăriri a monedei naţionale în ajunul sărbătorilor de Paşte, până la sfârşitul primelor zece zile ale lunii mai cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL : 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piaţă, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenţiei, transmite SafeNews.md cu referire la Infotag.md.

Dealerii spun că într-o situaţie în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienţii lor sume mari de valută străină, iar Banca Naţională nu intră pe piaţă cu achiziţii în valută, cursul de schimb al leului se consolidează uşor, dar îi lipseşte în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a treia decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piaţa gazelor şi a pieţei produselor petroliere pentru achiziţionarea valutei străine pentru efectuarea plăţilor pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei : 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piaţa în ajunul Paştelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menţionat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat.

Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda naţională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători şi, în această situaţie, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piaţă, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida uşor leul.

Există factori pe piaţă care indică faptul că Banca Naţională este mulţumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu şi dolarul SUA şi euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Dosarul Infotag: Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi euro de 17,7992 MDL : 1 USD şi de 21,5735 MDL : 1 euro, consolidând uşor rata monedei naţionale faţă de dolar şi slăbind-o faţă de euro.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here