Acasă Justiţie Experți, despre decizia CCM: ” Această persoană nu este credibilă și ar...

Experți, despre decizia CCM: ” Această persoană nu este credibilă și ar trebui, în regim de urgență, să-și dea demisia din funcția de Procuror General”

0

Hotărârea CCM de azi nu a produs absolut nici o surpriză. Efectul negativ al acestei hotărâri este că a fost pusă la îndoială credibilitatea actului PG, care se află încă la început de mandat.” Este declarația care a făcut-o fostul judecător Constituțional, Alexandru Tanase, după pronunțarea deciziei CCM de neconstituționalinate a comisiei pentru selectarea procurorului general.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Alexandru Tanase a ținut să arate ”cât de sincer a fost atașamentul autorităților față de principiile și valorile constituționale în procedura de desemnare a PG.

PARLAMENTUL a votat modificările la legea Procuraturii, declarate astăzi neconstituționale, fiind conștient de neconstituționalitatea acestora. Concluziile Comisei de la Veneția și OSCE/ODIHR care desființau acel proiect de lege, erau deja cunoscute.
GUVERNUL (MINISTERUL JUSTIȚIEI) a organizat acel celebru concurs de selectare a PG, fără să aștepte soluția Curții Constituționale, deși pe rolul acesteia se afla deja sesizarea referitor la verificarea constituționalității acelor prevederi.
PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA a promulgat modificările la legea procuraturii, deși era clar că ele au probleme de constituționalitate. La acea vreme, m-am adresat public președintelui Igor Dodon să facă uz de dreptul său de a cere Curții Constituționale efectuarea unui control prealabil de constituționalitate al acestor modificări.
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ a refuzat suspendarea legii, deși era anume cazul când trebuie să o facă, pentru a împiedica derularea unor proceduri care puteau fi în contracție cu Constituția, efectele cărora nu ar mai fi putut fi anulate. Curtea a amânat inadmisibil de mult soluționarea acestei cauze, pentru mai bine de 9 luni de zile (deși legea oferă doar 6 luni). Aceasta speță trebuia rezolvată imediat, pentru a nu admite numirea unui PG prin intermediul unor proceduri contrare Constituției. Acest lucru era necesar pentru a nu afecta încrederea publică în persoana care urma să fie aleasă în acestă funcție.
SOCIETATEA CIVILĂ (proguvernamentală la acea vreme) s-a făcut că nu vede sau nu înțelege semnalele de alarmă din opiniile Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR și care, în mod inadmisibil, „interpreta” constatările acestora ca pe o posibilitate de a „merge” și mai departe cu asemenea aventuri, a punctat Tanase.

Și expertului constituționalist, Teodor Cârnaț a comentat decizia Curții Constituționale. Avocatul susține că procurorul general, Alexandr Stoianoglo ar trebuie să-și dea demisia în regim de urgență.

Prin aceasta hotărâre a Curții Constituționale s-a declarat neconstituțională alegerea in funcția de Procuror General a lui A. Stoianoglo. Cu toate ca aceasta hotărâre nu are efect retroactiv, totuși pentru a reveni în albia statului de drept și garantării supremației Constituției, această persoană nu este legitimă, intimidabilă și nu este credibilă și ar trebui, în regim de urgență, să-și dea demisia din funcția de Procuror General, oferind posibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor să organizeze un concurs în acest sens respectând in tocmai prevederile Constituției RM.
La aceasta situație nu s-ar fi ajuns dacă Curtea Constituțională suspenda din start procedura desfășurării concursului din Octombrie 2019, așa cum au cerut autorii sesizării in cauza.

Amintim că astăzi, 21 mai 2020, prin Hotărârea nr. 13, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, a Parlamentului nr. 101 din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1232-VIII din 31 iulie 2019 privind desemnarea domnului Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar.

Aceasta a declarat că comisia pentru selectarea procurorului general, a fost una neconstituţională, însă Alexandr Stoianoglo rămâne în funcţie

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.