Acasă Politic Expert, privind secțiile de vot: Moldova poate fi acționată în judecată

Expert, privind secțiile de vot: Moldova poate fi acționată în judecată

0

În pofida protestelor și a contestațiilor depuse de mai mulți concurenți electorali, CEC a anunțat miercuri că la alegerile din 11 iulie vor fi deschise 150 de secții de votare, adică doar cu patru secții de votare mai mult, ca în ultima sa decizie (de 146), care a provocat proteste și a fost contestată în instanță. CEC a ignorat până și avizul MAEIE care a anunțat că este pregătit logistic și financiar pentru desfășurarea scrutinului în 190 de secții deschise în străinătate, transmite SafeNews.md cu referire la Jurnal.md.

Decizia Comisiei Electorale Centrale este una politică, deși instituția este plătită din bani publici ca să asigure dreptul tuturor cetățenilor la vot, nu să apere interesele unor partide, a declarat expertul în drept constituțional Teo Cârnaț, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„CEC are datoria de a organiza și a petrece alegeri libere, echitabile, oneste, egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Este o instituție independentă, plătită din bani publici, care are datoria de a le garanta acest drept electoral. Funcționarii de acolo nu sunt plătiți pentru a crea obstacole și ca să fie la cheremul partidelor, ci a cetățenilor. De aceea este inexplicabil că, având o hotărâre a CSJ, organul care trebuie să o execute, se opune acestui lucru și astfel dă peste cap întregul stat de drept”, a menționat Teo Cârnaț.

Expertul a declarat că decizia CEC este de neînțeles, mai ales că MAEIE a anunțat anterior că este gata din punct de vedere logistic, uman și financiar să asigure 192 de secții de votare pentru cetățenii RM din diasporă.

„Există riscul ca cetățenii care nu vor putea să voteze să acționeze RM în judecată și să ceară despăgubiri. Până acum nu am avut astfel de precedente, dar sunt posibile din moment ce pot fi deschise încă 40 de secții de votare, dar CEC se opune. Explicația CEC are mai mult un caracter politic și nicidecum o motivație juridică”, a mai spus expertul.

La rândul său, avocatul poporului, Maia Bănărescu, a menționat că mai există o problemă și anume cea legată de numărul de buletine de vot. „Dacă nu mărim numărul secțiilor de votare aceste 5.000 de buletine ar putea să nu ajungă. Unica soluție e de a mări numărul de secții ca să acopere necesitățile tuturor cetățenilor”, a spus Maia Bănărescu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.