Acasă Justiţie Expert în justiție: ”Prin acțiunile judecătorilor CC, s-a încurajat Parlamentul să adopte...

Expert în justiție: ”Prin acțiunile judecătorilor CC, s-a încurajat Parlamentul să adopte legi vădit neconstituționale”

0

Judecătorii CC trebuie sa-și dea demisia din funcția de judecător al CC, pentru ca au încălcat principiul supremației Constituției, principiul loialității constituționale, jurământul, princiupiul statului de drept, legea cu privire la CC și Codul de jurisdicție constituțională. Declarația în aparție expertului constituționalist, Teodor Cârnaț, care a făcut-o publică pe pagina sa de facebook.

SOS!
Judecătorii CC trebuie sa-și dea demisia din funcția de judecător al CC, pentru ca au încălcat principiul supremației Constituției, principiul loialității constituționale, jurământul, princiupiul statului de drept, legea cu privire la CC și Codul de jurisdicție constituțională, deoarece la data de 25 Septembrie 2019 a adoptat o decizie ilegală și neconstituțională prin care s-a respins suspendarea acțiunii Legii Nr.128 din 16.09.2019 pentru modificarea Legii Nr. 3 din 2016 cu privire la Procuratură cu referire la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General și din cauza adoptarii tergiversate (8 luni, pe când se cerea în regim de urgență) a HCC Nr.13 din 21 mai 2020.
CC in paragraful 82 din HCC constată faptul că, s-a încălcat procedura constituțională de selectare a candidatului la funcția de Procuror General prevazut de art. 125 din Constituție și dacă ar fi fost suspendat concursul, se organiza un concurs nou conform Constituției… Dar prin acțiunile de facto ale judecătorilor CC, s-a încurajat Parlamentul să adopte legi vădit neconstituționale… știind că HCC au efect pe viitor.
Astfel, “s-a deschis cutia Pandorii” și Parlamentul poate ocoli Constituția, atunci când “e nevoie”, prin adoptarea unor legi în baza cărora sa fie numiți în funcție persoane care trebuie, contrar prevederilor Constituției, inclusiv adoptarea unei legi vădit neconstituționale de alegerea Șefului statului de către Parlament…
Oare mai avem nevoie de așa Curte? Oare mai avem nevoie de Constituție, dacă atât de ușor este încălcată de către actorii politici?

Amintim că la 21 mai 2020, prin Hotărârea nr. 13, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, a Parlamentului nr. 101 din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1232-VIII din 31 iulie 2019 privind desemnarea domnului Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar.

Aceasta a declarat că comisia pentru selectarea procurorului general, a fost una neconstituţională, însă Alexandr Stoianoglo rămâne în funcţie

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.