Acasă Extern Experiment: Câinii pot face distincția între două limbi diferite

Experiment: Câinii pot face distincția între două limbi diferite

0

Câinii pot face distincţia între spaniolă şi maghiară, se arată într-un studiu, potrivit căruia este pentru prima dată când se constată că un creier non-uman poate distinge limbile.

Câinii sunt capabili să facă distincţia între unele limbi străine, a descoperit o echipă de cercetători din Ungaria după ce a redat fragmente din ″Micul prinţ″⁣ în spaniolă şi maghiară unui grup de 18 exemplare canine şi a examinat modul în care au reacţionat creierele lor, transmite SafeNews.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Studiul, efectuat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, a fost condus de Laura V. Cuaya, care s-a mutat în capitala Ungariei din Mexic în urmă cu câţiva ani şi şi-a adus cu ea câinele, pe nume Kun-kun.

″M-am întrebat dacă Kun-kun a observat că oamenii din Budapesta vorbeau o altă limbă, maghiară″⁣, a spus ea.

″(În studiu) noi am constatat pentru prima dată că un creier non-uman poate distinge (între) limbi″⁣, a adăugat cercetătoarea.

În vieţile lor alături de oameni, câinii percep modelele auditive ale limbajului la care sunt expuşi, a declarat Raul Hernandez-Perez, coautor al studiului.PUBLICITATE

Cu cât sunt mai în vârstă, cu atât disting mai bine

În timpul experimentului, Kun-kun şi alţi câini au fost instruiţi să se întindă şi să stea nemişcaţi câteva minute într-un computer tomograf.

Toţi câinii auziseră anterior de la proprietarii lor doar una dintre cele două limbi – fie maghiară, fie spaniolă -, ceea ce le-a permis cercetătorilor să compare modul în care creierul lor reacţiona la un limbaj foarte familiar şi la unul complet necunoscut.

Câinii au ascultat fragmente din cartea scriitorului Antoine de Saint-Exupéry, în spaniolă şi maghiară, dar şi versiuni combinate ale acestor fragmente pentru a se testa dacă puteau să detecteze vorbirea directă de vorbirea indirectă.

Când au comparat răspunsurile cerebrale, cercetătorii au descoperit modele distincte de activitate în cortexul auditiv primar al creierului la câini, ceea ce indică faptul că aceştia au capacitatea de a distinge între vorbire directă şi vorbire indirectă.

În cortexul auditiv secundar, care analizează sunetele complexe, creierele câinilor au produs diferite modele de activitate când aceştia au auzit o limbă familiară şi una necunoscută.

Cu cât câinii erau mai în vârstă, cu atât creierul lor făcea mai bine distincţia între cele două limbi, au constatat cercetătorii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.