Acasă Justiţie EXCLUSIV // Reacția lui Viorel Morari referitor la informațiile despre dosarul VENTO:...

EXCLUSIV // Reacția lui Viorel Morari referitor la informațiile despre dosarul VENTO: ”Stoianoglo are percepția că e în politică și utilizează presa pentru crearea propriei imagini.” Argumentele acestuia

0

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo are percepția că e în politică și utilizează mass-media pentru crearea propriei imagini! Este comentariul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, după ce a fost rugat de redacția SafeNews.md să ofere o poziție în urma comunicatului de presă al Procuraturii Generale, prin care se anunță despre faptul că PCCOCS a finalizat urmărirea penală în dosarul VENTO, iar la moment, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție și subalternul său fac cunoștință cu probatoriul. Mai mult Viorel Morari, susține că acest comunicat apare intenționat anume în acest moment, or potrivit acestuia, despre faptul că urmărirea penală a fost încheiată pe acest dosar, Morari a fost anunțat la 30 iunie, curent.

În dimineața zilei de astăzi, 13 iulie, Procuratura Generală a publicat un comunicat de presă prin intermediul căruia se anunță faptul că PCCOCS a finalizat urmărirea penală în dosarul VENTO, iar la moment, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție și subalternul său fac cunoștință cu probatoriul înainte de a fi transmis în judecată.

Contactat de portalul SafeNews.md pentru o reacție, fostul șef suspendat al PA, Viorel Morari a declarat că acest comunicat de presă a apărut intenționat în această perioadă.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo are percepția că e în politică și utilizează mass-media pentru crearea propriei imagine, iar acest fapt se întâmplă în circumstanțele în care de două zile se discută despre posibila plecarea a sa din funcție, pe motivul lipsei de rezultate, a declarat Viorel Morari.

Drept argument, șeful suspendat al PA, susține că despre terminarea urmăririi penale în cazul Vento a fost anunțat cu mult înainte.

Comunicatul Procuraturii Generale este unul tardiv și imi permit să spun acest fapt pentru că despre terminarea urmăririi penale în cazul Vento am fost informat pe 30 iunie. Acum o întrebare retorică, de ce se vine cu un comunicat de presă abia pe 13 iulie?, se întreabă Morari.

Mai mult, în acest sens, Morari susține că acțiunile Procuraturii Generale sunt tendențioase.

Alt argument ce confirmă tendențiozitatea acțiunilor Procuraturii Generale rezidă din faptul că termenul oferit pentru luarea de cunoștință cu materiale, este până la 20 iulie, după care urmează a fi formulate plângeri și cereri și doar după examinarea lor poate fi vorba despre decizia de a expedia dosarul în judecată. Or, fără a respecta procedura, Procuratura Generală informează despre decizia de trimitere a dosarului în judecată, subliniază șeful suspendat de la PA.

Un alt argument înaintat de Viorel Morari este faptul că ordonanța de punere sub învinuire, a fost contestată la judecatorul de instructie și care nu a fost examinată. Astfel, potrivit dânsului, în cazul în care se constată nulitatea ei, atunci nu poate fi vorba de trimiterea dosarului în instanța de judecată.

Stoianoglo nu are cum să-și argumenteze aflarea în funcție în continuare. Singurul lucru pe care continuă să-l facă este lupta cu procurorul-șef al PA suspendat.
Ce ține de cazul dosarului Vento – să nu fi renunțat procurorii lui Stoianoglo la invinuire, nu avea să avem aceste majorări nejustificate de preț la carburanți, ceea ce avem astăzi.
Și la final o intrebare ritorică: Ce face Stoiangolo cu dosarele în privința lui Platon?, a conschis Morari.

Viorel Morari este bănuit de fals în acte, reţinerea ilegală a unei persoane, exces de putere şi atragerea la răspundere penală, cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate. Procuratura Generală declară că toate aceste acțiuni au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”.

Astfel, Morari a fost reținut de procurorii PCCOCS, pe 19 ianuarie 2021, după ce a fost chemat pentru audieri, unde i-a și fost înaintată învinuirea. La 20 ianuarie 2021, Morari a fost eliberat.

 La rândul său, Viorel Morari se declară nevinovat.

Citește și: VIDEO // Viorel Morari combate acuzațiile incriminate în dosarul VENTO: ”Avocații mi-au spus că dacă clasez dosarul în privința lui Borș Adrian și renunț la acuzarea în cazul lui Igor Borș – nu o să am probleme”

La data de 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a mai fost reținut într-o altă cauză penală, pornită pentru „abuz în serviciu” și „fals în acte”, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea unor controale în cadrul Procuraturilor specializate.

Înainte de aceasta, în luna decembrie 2019, Morari a fost înlăturat din funcție și presupunea că această acțiune vine după ce a făcut o solicitare la FISC, ce viza dosarul finanțării din exterior a Partidului Socialiștilor. În acea perioadă, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea din 10 ianuarie. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul vizând finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus, de atunci, Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

Tot anul trecut (2020) Viorel Morari spunea că dosarele în care are calitate de învinuit au apărut din motiv că s-a împotrivit sistemului. Totodată, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, spunea că a fost reținut la comanda politică a președintelui Igor Dodon.

Recent, în cadrul unui briefing de presă, Morari a prezentat mai multe documente, dar și date din care reiese că două companii ucrainene, care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto drept beneficiar final un nume exact ca cel al soției lui Stoianoglo – Kurdova Țvetana.

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat va analiza informațiile relatate de către fostul procuror, Viorel Morari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.