Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Stoianoglo ar fi rămas fără paza de stat acordată de...

DOC // Stoianoglo ar fi rămas fără paza de stat acordată de Dodon. SPPS nu confirmă, nici nu infirmă

1181
0

Procurorul general ar fi rămas fără paza de stat acordată de ex-președintele Igor Dodon, încă în vara anului trecut. Cel puțin acest fapt se arată într-un document emis de aparatul președintelui R. Moldova, iar argumentul ar fi că decizia ar fi fost luată după ce organele competente nu ar mai fi văzut factori care ar pune în pericol viața și securitatea procurorului general. Între timp, reprezentanții SPPS, au refuzat să confirme, sau să infirme informația, pentru moment.

Potrivit actului, intrat în posesia SafeNews.md, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Ana Revenco, susține că potrivit informațiilor Serviciului de Protecție și Pază de Stat, după efectuarea repetată, în comun cu organele abilitate cu atribuții speciale în domeniul investigațiilor, a unei analize de risc la securitatea fizică a procurorului general, s-a stabilit că nu se atestă indici care denotă prezența factorilor a căror acțiune ar putea periclita securitatea persoanei în cauză.

Actul în sine ar fi un răspuns la o solicitare adresată deputatului PPDA, Inga Grigoriu.

Prin urmare, potrivit Alei Revenco președintele Maia Sandu a dispus suspendarea serviciilor de protecție și pază de stat a procurorului general, până la apariția unor noi circumstanțe de insecuritate.

Portalul SafeNews.md a luat legătura cu serviciul de presă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, pentru a obține o confirmare în acest sens.

Contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al instituției, Olga Baciu, însă nu a putut oferi un răspuns prin care să confirme, sau să infirme suspendarea serviciilor acordate procurorului general, menționând că va reveni imediat ce va avea un răspuns. Asta deși, potrivit dânsei, pe parcursul zilei de astăzi a mai recepționat astfel de solicitări din partea instituțiilor media.

Precizăm că în ianuarie 2021, SafeNews.md s-a adresat atât Președinției cât și SPPS-ului cu solicitări de informații în ceea ce privește serviciile de protecție și pază de stat acordate procurorului general Alexandr Stoianoglo, de către ex-președintele țării Igor Dodon.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV // DOC // Cât va mai beneficia procurorul general Alexandr Stoianoglo de pază de stat, oferită de Dodon: Cum (nu) răspunde SPPS-ul și Preșidinția

Reprezentanții Preșidenției nu au revenit cu un răspuns nici până în prezent. În schimb, în luna februarie, serviciul de presă al SPPS a transmis un răspuns în care se menționează despre faptul că Serviciul încă acumulează informații privind eventualele riscuri și amenințări la adresa procurorului general.

Începând cu 17 iunie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo beneficia de pază de stat oferită de către fostul Președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Totuși, despre această informație s-a aflat câteva luni mai târziu când Stoianoglo s-a prezentat la o emisiune televizată din țară, fiind însoțit de câțiva agenți de pază.

„Eu nu am solicitat pază de stat. De la un serviciu special au fost informații că viața mea și a familiei este în pericol. O astfel de decizie (n.r. de a beneficia de pază de stat) a fost luată de către conducerea țării. Este vorba de angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat”, a declarat atunci Alexandr Stoianoglo.

Ulterior Serviciul de Protecție și Pază de Stat a confirmat faptul că procurorul general beneficiază de serviciile instutuției.

Președitele Republicii Moldova dispune acordarea protecției și altor demnitari de stat sau a membrilor familiilor lor, la solicitarea încrisă a intituțiilor interesate sau din priprie inițiativă dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor, menționa SPPS.

La rândul său, Președintele de atunci, Igor Dodon, a declarat că i-a oferit protecție și pază procurorului general în urma mai multor informații care ar fi parvenit în adresa fostului președinte pe canale operative din partea celor de la SIS și Poliție. De asemenea, președintele spunea că sunt și documente oficiale, ce confirmă acest lucru.

Existența unor presupuse documente în acest sens nua fost confirmată. La fel și prezența unui eventual risc pentru viața și securitatea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here