Acasă Justiţie EXCLUSIV// DOC// Noi detalii în cazul reținerii ex-procurorului PA, Roman Statnîi. Victima...

EXCLUSIV// DOC// Noi detalii în cazul reținerii ex-procurorului PA, Roman Statnîi. Victima are legătură cu dosarul finanțării PSRM din Bahamas

2

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi ar fi fost reținut într-un dosar penal pornit pe patru articole. Este vorba despre art.324 alin.(3) lit, a) și b), art.325 alin.(3) lit. a) și a), art.326 alin. (3) lit.a) și art.328 alin.(3) lit.b) și d) din Codul penal. Ordonanța de recunoașterea a facestuia în calitatea de bănuit ar fi fost emisă la 25 martie curent, însă i-a fost prezentată lui Statnîi în dimineața zilei de ieri, 18 mai 2020. Fostul procuror nu își recunoaște vina, transmite SafeNews.md.

Potrivit informațiilor, urmărirea penală a fot începută la data de 27 februarie curent. Acesta, dar și alte persoane cu funcție de demnitate publică, din cadrul procuraturii, sunt bănuiți că în perioada aprilie-august 2018, printr-o înțelegere prealabilă și de comun acord, ar fi extorcat și dobândit ilicit bunuri materiale în sumă de 1 800 000 euro, sub pretextul de a soluționa o cauză penală de învinuire a lui Kheyman Evgheny, reținut și învinuit de abuz în serviciu și delapidarea averii, pe dosarul ”Natur Bravo”.

Mai exact, fostului procuror, Roman Statnîi i se încriminează faptul că în perioada menționată mai sus, a fi organizat multiple întâlniri în biroul său de serviciu din cadrul PA, ale părții vătămate (Mukhmad Galaev) și învinuitului pe dosar(Kheyman Evgheny).

În cadrul acestor întâlniri, partea vătămată, pretinzând că acționează în calitatea de director în interesele SA ”Natur Bravo”, având scopul de profit atât în interesul său, cât și al grupului criminal organizat, l-ar fi indus în eroare pe învinuit cu privirea la suma prejudiciului cauzat și necesitatea restituirii acestuia. Prin urmare directorul întreprinderii i-ar fi oferit învinuitului telefonul mobil și laptopul persoanal, cu ajutorul cărora acesta ar fi dispus reprezentanților săi transferul bancar al sumelor bănești și înscrierea dreptului de proprietate pe imobilele familiei sale.

Kheyman Evgheny – Pretinsa parte vătămată în dosarul în care figurează Roman Statnîi

Evgheny Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. 

Prin decretul Nr. DPRM598/2018 din 06.02.2018 al Președintelui Republicii Moldova a fost modificată componența Consiliului economic pe lîngă Președinele Republicii Moldova, fiind inclus în calitate de membru Kheyman Evgheny reprezentantul companiei ÎCS „Natur Bravo” S.A.

consiliulP_Kheyman by SAFE on Scribd

Acesta a fost condamnat în prima instanță, hotărâre menținută de către Curtea de Apel.

sentință Kheyman Evgheny by SAFE on Scribd

sentință CA by SAFE on Scribd

Legătura dintre agentul economic, ”Exclusiv Media” SRL și SA ”Natur bravo”

La 13 noiembrie 2019, deputatul Iurie Reniță a făcut publice câteva documente cu privire la finanțarea PSRM din Bahamas. Din informația publicată pe site-ul Agora se conturează legăturile dintre agenții economici „Exclsiv Media” S.R.L. și ÎCS „Natur Bravo” S.A., care constau în contractarea împrumuturilor în perioada anilor 2015-2016 de la același companie din zona off-shore „Westerby Limited”. Ulterior, între societățile comerciale „Exclsiv Media” S.R.L. și ÎCS „Natur Bravo” S.A a apărut legătura bazată pe cesionarea datoriei față de compania din zona off-shore „Westerby Limited”.


Roman Statnîi vs Vladislav Căruceruprocurorul de caz

În dimineața zilei de ieri, 18 mai 2020, fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi i-a fost înaintată ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit. Acesta, însă susține că nu înțelege de ce este suspectat, așa cum procurorul de caz, Vladislav Căruceru, nu i-ar fi explicat esența bunăielii.

Statnîi a fost încătușat și reținut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de Poliție. Deși nu au prezentat o versiune oficială a celor ce i se încriminează, procurorul de caz a înaintat un demers pentru aplicarea măsusrii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta va fi i examinat astăzi, 20 mai, ora 10.00, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Menționăm că Vladislav Căruceru, este și procurorul care gestionează dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

SafeNews.md amintește că în toamna trecută, procurorii anticorupție au investigat acțiunile procurorului în Procuratura Generală Vladislav Căruceru într-un dosar penal. Acesta fiind bănuit că ar fi avertizat persoanele implicate în schemele de spălare de bani de la întreprinderea Metalferos despre percheziția ce urma să se desfășoare a doua zi la ei. Tot atunci se vehicula că în dosar ar fi fost anexate poze și înregistrări video ce ar demonstra faptul că Căruceru i-ar fi avertizat pe viitorii învinuiți în dosarul Metalferos. Dosarul a fost ridicat de la Procuratura Anticorupție după demararea controlului dispus de Stoianoglo. Acest fapt a fost confirmat de către actuala conducere de la PA, încă în luna ianuarie a anului curent. Cei din urmă, însă, menționau la acel moment că nu exista o ordonanță în care să se solicite retragerea dosarului către Procuratura Generală. Ulterior, reprezentând învinuirea în dosarul pe numele lui Viorel Morari, Căruceru a declarat pentru presă că nu există nici poze și nici alte probe în dosarul respectiv, care ar confirma implicarea sa în infracțiunea imputată.

Ulterior, portalul SafeNews.md a intrat în posesia acelor imagini, pe care le-a făcut publice într-un material de investigații.

CITEȘTE MAI MULT: EXCLUSIV// Metalferos: Reglări de conturi sau combaterea corupției? Poziția PG și implicarea procurorului Vladislav Căruceru//FOTO

EXPERT: Statnîi este urmărit penal în vederea confirmării alegațiilor PG privind falsificarea dosarului lui Platon Veaceslav

Analiza hotăririlor instanțelor de judecată în privința lui Kheyman Evgheny (care la moment sunt în vigoare), legăturile acestuia cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și agentul economic Exlusiv Media, implicat în finanțarea PSRM lasă loc pentru formularea urmatoarelor judecați de valoare:

1. Ex-procurorul Roman Statnîi este urmărit penal pentru a permite revizuirea dosarului Kheyman și absolvirea acestuia de pedeapsă penală.

2. Ex-procurorul Roman Statnîi este urmărit penal, deoarece a trecut calea persoanelor apropiate PSRM și in special Președintelui Republicii Moldova, Dodon Igor.

3. Ex-procurorul Roman Statnâi este urmărit penal pentru pretinse abuzuri pe dosare penale în vederea confirmării alegațiilor Procurorului General, Stoianoglo Alexandr privind falsificarea dosarului lui Platon Veaceslav.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.