Acasă Justiţie EXCLUSIV// DOC// Completul lui CLIMA va examina apelul lui Eduard Bulat, împotriva...

EXCLUSIV// DOC// Completul lui CLIMA va examina apelul lui Eduard Bulat, împotriva respingerii cererii prin care a contestat în instanță rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

0

După ce Judecătoria Chișinău, cu sediul Rîșcani a respins cererea de chemare în judecată înaintată de Eduard Bulat unul dintre participanții la concursul pentru funcția de procuror general, cu privire la anularea hotărârii Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General din 29 octombrie 2019, Bulat a depus un apel către Curtea de Apel Chișinău. Cei care vor examina apelul este completul condus de Vladislav Clima, noul șef al Curții de Apel Chișinău.

Apelul lui Eduad Bulat a fost depus la data de 3 august curent.

Astăzi, 06 august 2020, pe site-ul oficial al instituției a apărut informația ce confirmă înregistrarea apelului.

Potrivit surselor SafeNews.md, cei care urmează să se expună asupra apelului este completul condus de Vadislav CLIMA, format din Guzun Mariana și Daschevici Grigore.

Amintim că fostul adjunct al procurorului general, Eduard Bulat, a cerut anterior anularea rezultatelor concursului din perspectiva a două aspecte: încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și lipsa transparenței.

„A lipsit un mecanism și regulament care să prevadă expres care sunt modalitățile de evaluare și punctare a fiecărui candidați. S-a lăsat o marjă mare de subiectivism pentru membrii Comisiei, care puteau evalua candidații după criterii pe care noi nu le cunoaștem. Am considerat că mi-a fost încălcat dreptul de a participa la un concurs transparent și echitabil. Eu nici nu cunosc după ce criterii am fost punctat sau depunctat. Dacă urmărim, noi, ca și membri ai societății, nu am avut un răspuns oficial pe site-ul Ministerului Justiției, care să conțină un extras al acelui punctaj. Am văzut doar o hotărâre a Comisiei, care este emisă cu încălcarea legii, deoarece legea spune expres că hotărârea de admitere a candidaților trebuie să fie motivată”, a declarat anterior Eduard Bulat.

Atunci, președintele Igor Dodon a declarat că cererea înaintată de Eduard Bulat ar avea vreo legătură cu opoziția parlamentară. Mai exact, șeful statului a precizat că „mafia” încearcă prin intermediul instanței să îl dea jos din funcție pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Vladislav Clima: interese, avere

Judecătorul Vladislav Clima a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. SafeNews.md menționează că despre acelegearea acestuia, se știa înaintea de a se adopta decizia, când câțiva deputați din opoziție au bătut alarma.

Vladislav Clima a fost președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care în 2018 a dispus anularea alegerilor din capitală când victoria a fost obținută de către liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Totodată, Clima este vizat într-ohotărâre de încasare a 700 de mii de dolari a unei firme offshore în favoarea „Metal Feros”. „Am decis să vină banii din Panama. Ce reacție era în societate, dacă decideam ca banii să rămână acolo?”, s-a apărat Clima astăzi, în ședința CSM.

Tot Clima a semnat o hotărâre a Curții de Apel prin care s-au atribuit 700 hectare de pământ de la „Moldexpo” firmei Finpar Invest a lui Vlad Plahotniuc.

Din declarația de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate reiese că Vladislav Clima deține două terenuri intravilane a câte 0,2 ha obținute în 2012. Valoarea unuia dintre terenuri o declară de aproape 200 de mii de lei, iar celălalt teren este indicat cu valoarea 0 lei.

De asmenea, judecătorul deține o casă de locuit de 295 de metri pătrați care costă peste 538 de mii de lei, două apartamente de 235 de mii de lei și 369 de mii. Magistratul mai deține un garaj în valoare de 115 mii lei.

Vladislav Clima deține și o mașină de model VW Passat Comfortline (20 de mii de euro) și un autoturism de model Land Rover Discovery Sport (38 de mii de euro).

Judecătorul mai deține o cotă parte în compania FOND-Administrator Fiduciar SA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.