Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // Alexandr Stoianoglo ÎNCALCĂ legea. DOVADA că fostul șef...

EXCLUSIV // DOC // Alexandr Stoianoglo ÎNCALCĂ legea. DOVADA că fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă a primit cca 300 mii de lei la plecarea din sistem, contrar legii

1

Deși a fost suspendat din fucție, după ce sa ales cu un dosar penal pe numele său, fostul șef PCCOCS, a fost eliberat din organele de drept la cererea proprie. Mai mult decât atât acesta s-a pricopsit și cu o indemnizație unică pentru concediere de peste 272 mii lei. Subiect despre care Procuratura Generală evită să vorbească.

De ce istituția a evitat să ofere detalii despre concedierea lui Chitoroagă a încercat să afle portalul de știri SafeNews.md care a intrat în posesia unui ordin emis de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care demonstrează faptul că acesta a încălcat legea atunci când a dispus ca Chitoroagă să primească bani grei în urma eliberării sale din funcție.

La data de 6 decembrie 2019, fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a fost suspendat din funcția de procuror, în urma unui demers al procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta s-a ales cu un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție. Într-un final, însă, Chitoroagă a fost eliberat din fucție la cererea proprie. Informație conformată pentru SafeNews.md de către purtătorul de cuvând al Procuraturii Generale, Maria Vieru, încă în 2020.

Deși anterior am solicitat printr-o cerere oficială, adresată Procuraturii Generale, să ni se prezinte copia ordinului de eliberare a lui Chitoroagă, ex-șefa Aparatului Procuraturii Generale, Oxana Țurcanu a emis un răspuns încă în 2020 prin care am fost informați că Procuratura nu este în drept să elibereze copia ordinului de eliberare din funcție a dlui Nicolae Chitoroagă.

În încercarea de a înțelege ce se află în spatele eliberării lui Chitoroagă de la șefia PCCOCS, redacția SafeNews.md a făcut rost de ordinul emis de Alexandr Stoianoglo.

O dată cu recepționarea acelui ordin, a apărut și claritatea față de motivul potrivit căruia, Procuratura Generală a evitat să-l facă public.

Mai exact,ordinul respectiv demonstrează faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a încălcat vădit legea. Or, potrivit alin.(5) al art. 62 din Legea cu privire la Procuratură, este indicat că: „Dacă, la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei prevăzute mai sus se suspendă pînă la soluţionarea irevocabilă a cauzei. În cazul constatării vinovăţiei procurorului în aceste cauze, indemnizaţia nu se acordă.”

În ceea ce privește suma indemnizației primite de către fostul șef de la PCCOCS, reprezentantul Procuraturii Generale, la fel au refuzat să ofere detalii.

Spre deosebire de Procuratura Generală, care ne face să credem că intenționat a evitat să ofere detalii cu privirea la plecarea din sistem a lui Nicolae Chitoroagă, ultimul a confirmat faptul că în urma concedierei sale s-a ales totuși cu indemnizația unică. Nici mai mult, nici mai puțin, Chitoroagă a primit 272.935 lei.

Ce riscă procurorul general pentru încălcarea comisă

Într-o țară în care justiția și-ar face treaba, în urma acestei încălcări comise de către actualul procuror general Alexandr Stoianoglo, acesta ar fi trebuit să fie tras la răspundere, cel puțin pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact acesta, prin acțiune sale ar fi prejudiciat statul cu o sumă care potrivit art. 126, ar fi în proporții mari.

O scurtă documentare a Codului penal, ne face să înțelegem că acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo s-ar putea încadra în prevederile articulului 328.

Articolul 328. Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu

  • (1) Săvîrşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice,
  • se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
  • (11) Refuzul neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrîngerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv desfăşurarea neîntemeiată a unor controale, dacă aceasta a cauzat daune drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în valoare de cel puţin 10 salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvîrşirii faptei,
  • se pedepseşte cu amendă de la 1200 la 4000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 6 luni, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 pînă la 5 ani.
  • (2) Aceleaşi acţiuni însoţite:
  • b) de aplicarea armei;
  • se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
  • (3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2):
  • b) săvîrşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică;
  • c) săvîrşite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale;
  • d) soldate cu urmări grave,
  • se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Cine este Nicolae Chitoroagă

În octombrie 2019, fostul șef de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă s-a ales cu un dosar penal, în baza unei investigații jurnalistice.

Atunci s-a scris că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

La 21 noiembrie 2019, acesta a fost reținut de procurorii anticorupție, fiind învinuit de îmbogățire ilicită.

Chitoroagă, împreună cu nașul său, Tudor Bodrug s-a aflat în arest preventiv până la 6 decembrie 2019. Atunci a expirat arestul pe un termen de 15 zile, iar acuzatorii nu au solicitat prelungirea acestuia.

Menționăm că Procurorul Chitoroagă Nicolae a fost suspendat din funcție în baza sesizării Procuraturii Anticorupție. Prin urmare, la depunerea cererii de demisie urma a fi anulat ordinul de suspendare și, ulterior, examinată cererea de demisie fără achitarea indemnizației unice de concediere.

A doua zi după ce a fost înlăturat de la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS),Nicolae Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, plecând în concediu.

La aproape doi ani de la intentare, dosarul lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), în care figurează și Tudor Bodrug, nașul său de cununie, învinuiți de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, se află la etapa urmăririi penale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.