Acasă Social Ex-ministrul Sănătății, despre eliminarea restricțiilor: Iar nu avem niciun plan

Ex-ministrul Sănătății, despre eliminarea restricțiilor: Iar nu avem niciun plan

0

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că autoritățile ar trebui să elaboreze un plan complex odată cu eliminarea mai multor restricții impuse de pandemia COVID – 19. Totuși, Nemerenco își exprimă temerea că, așa cum nu a fost niciun plan de acțiuni privind controlul și prevenirea COVID – 19, așa nu va fi niciun plan de ieșire din pandemie.

Câteva luni în urmă am intrat în pandemie fără un plan bun de acțiuni în controlul și prevenirea infecției cu coronavirus. Am văzut apoi cu toții că lipsa unui plan a dus la o rătăcire haotică printre probleme, care ne-a costat. Nu am testat, nu am izolat suficient, am zis una, făcut alta și am tot numărat. În R. Moldova au lipsit strategiile, în schimb ne-am delectat zilnic doar cu statistici, și nu acțiuni bine determinate. Și am plătit pentru aceasta cu sănătatea și viața oamenilor, dar și cu o economie pusă la pământ”, declarat Nemerenco, după ce președintele Igor Dodon a menționat că de la 1 iunie vor fi ridicate majoritatea restricțiilor.

În opinia fostei ministre, autoritățile nu ar fi învățat nimic în ultimele două luni.

Care e lecția învățată? Niciuna! La ieșirea din epidemie și slăbirea măsurilor iar nu avem niciun plan, care ar fi bine să conțină minim cinci etape, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu de activitate economică. Deoarece slăbirea măsurilor și reîntoarcerea la activități nu ar însemna doar renunțarea la restricții, care apropo, trebuie să fie neuniforme, dar și recomandări clare. Numai așa poate fi reanimată încet, dar reușit economia, cât și prevenit un nou salt de infecții”, a spus Nemerenco.

Aceasta mai speră că epidemiologii nu-l vor lăsa pe Igor Dodon să ia decizii în locul lor.

Ascult ce spune împăratul și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi, care după o analiză profundă a curbei de aplatizare (tare plăpândă încă) ar veni totuși cu un plan și o poziție fermă la subiect. Sunt multe exemple cum au procedat alții – Cehia, Slovacia, Germania, Albania. Da, Albania, cu care nu o să mai concurăm niciodată pentru ultimul loc în Europa. Ei sunt duși tare departe înaintea noastră în multe, inclusiv și în gestionarea COVID-lui. Poate vă povestesc într-o zi. Iar acum, să le cerem totuși autorităților un plan”, a punctat Nemerenco.

De menționat că de la 1 iunie urmează să fie deschise piețele din municipiile Chișinău și Bălți, centrele comerciale mari, restaurantele, dar și sălile de sport.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.