Acasă Justiţie Ex-expert CRJM: Soianoglo – complice activ, la acțiunile deputaților din Parlament în...

Ex-expert CRJM: Soianoglo – complice activ, la acțiunile deputaților din Parlament în privința Curții Costituționale

0

Procurorul General, Alexandr Soianoglo este acuzat de complicitate la acțiunile care au avut loc astăzi, 23 aprilie, în Parlament, în raport cu Curtea Constituțională. O declarație în acest sens a fost făcută public de către avocatul Ion Guzun, ex-expert CRJM.

Dle Stoianoglo, Uzurparea puterii de stat care azi are loc azi în Parlament este din cauza Dvs și a întregii Procuraturi care au eșuat în investigarea acțiunilor similare în aprilie 2019. Sunteți un complice activ, a scris juristul pe o rețea de socializare.

Cu o reacție asupra acțiunilor parlamentarilor a venit și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Acesta și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile care au avut loc astăzi în Parlament îndreptate împotriva Curții Constituționale

Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, sunt un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale, a scris ambasadorul UE în Republica Moldova.

Ambasadorul SUA, în R. Moldova, Dereck Hogan califică evenimentele din Parlament drept încercare „neconstituțională de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim”.

„În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se aată într-un comunicat al Ambasadei SUA. 

Amintim că coaliția formată de curând dintre deputații PSRM-Șor a anulat azi hotărârea privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Potrivit experților și opoziției, decizia însă nu are un efect juridic.

Imediat a fost găsit și un înlocuitor pentru Domnica Manole.

PSRM-Șor l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.