Acasă Justiţie Evaluarea lui Stoianoglo s-a încheiat: Comisia a trimis raportul

Evaluarea lui Stoianoglo s-a încheiat: Comisia a trimis raportul

0

Evaluarea Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo a fost finalizată. Comisia a transmis rezultatele acesteia avocaților lui Stoianoglo. PG suspendat urmează să se pronunțe pe marginea acesteia în termen de cinci zile, transmite SafeNews.md cu referire la unimedia.info. 

Totodată, într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA avocatul lui Stoianoglo spune că raportulul este bazat pe insinuării și va veni ulterior cu un comentariu.

Serviciul de comunicare al CSP a declarat pentru UNIMEDIA că rezultatele evaluării sunt cunoscute doar de către membrii Comisiei, iar referitor la faptul dacă vor fi sau nu făcute publice, acesta spune că „va decide comisia sau domnul Stoianoglo”.

La data de 30 martie, subiectul cu privire la demersul Consiliului Superior al Procurorilor referitor la desemnarea unui membru în Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General a fost retras de pe ordinea de zi a CSM.

Președinta Comisiei de Evaluare a Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, s-a retras. O cerere în acest sens a fost depusă la CSP, invocând „motive familiale”.

Fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost primul membru desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii în Comisia pentru evaluarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a CSM.

La ședința din 16 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să amâne subiectul privind delegarea unui membru în Comisia pentru evaluarea lui Alexandr Stoianoglo. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, nu a invocat motivul amânării.

În aceeași zi, magistrații Curții de Apel Chișinău s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura arest la domiciliu să fie anulată. CA Chișinău a respins cererea apărătorilor lui Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a declarat că în scurt timp se va adresa la CtEDO, odată ce nu este auzit de către magistrații din justiția moldovenească.

Totodată, acesta a spus că ar fi preferat ca reprezentanții actualei guvernări să îl anunțe din start că nu doresc să lucreze cu el. „Puteau să îmi spună pur și simplu: Nu vrem să lucrăm cu dvs. Litvinenco sau altcineva. Și posibil aș fi analizat. Pentru că 2 luni de când au venit la guvernare numai cu asta mă ocupam în fiecare dimineață – să mă dezbat de la diverse declarații ale lor sau acțiuni ilegale”, a precizat Stoianoglo.

La 11 noiembrie 2021, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, care va participa la elaborarea conceputului.

Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesului social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și a procurorilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.