Acasă Politic Evaluarea judecătorilor și procurorilor, discutată de Litvinenco la Tirana

Evaluarea judecătorilor și procurorilor, discutată de Litvinenco la Tirana

1

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a discutat cu omologul său din Albania, Ulsi Manja, despre evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Subiectul principal al discuțiilor a fost implementarea mecanismului de pre-vetting în rândul judecătorilor și procurorilor în Albania.

„Pentru că Republica Moldova este la etapa de implementare a mecanismului de pre-vetting și de elaborare a cadrului legal privind pre-vettingul, suntem interesați să aflăm mai multe despre implementarea mecanismului de pre-vetting, instituțiile implicate și accesul la informații, provocările întâlnite și lecțiile învățate, dar și care sunt rezultatele obținute și percepția cetățenilor după evaluarea judecătorilor și procurorilor”, a spus Litvinenco.

De asemenea, ministrul a declarat că Republica Moldova are o agendă ambițioasă de reforme în domeniul justiției și ca obiectiv principal este lupta împotriva corupției.

Iar evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor este o reformă majoră așteptată de cetățeni.

Ministrul Justiției din Albania a apreciat faptul că Republica Moldova a început reforma justiției de la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor – principalele instituții care monitorizează activitatea judecătorilor și procurorilor. 

Partea albaneză a menționat că va veni cu recomandări privind implementarea eficientă a mecanismului pre-vetting în Republica Moldova.

Menționăm că, recent, „Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor” (pre-vetting) a convocat ședința de lansare. Comisia l-a ales pe Herman von Hebel în funcția de președinte, prin vot secret.

Comisia pre-vetting este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova, și anume: Herman von Hebel (Țările de Jos), Victoria Henley (SUA), Nadejda Hriptievschi (Moldova), Vitalie Miron (Moldova), Tatiana Răducanu (Moldova), Nona Tsotoria (Georgia).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.