Acasă Justiţie După Viorel Morari, și un fost participat la cursa pentru funcția de...

După Viorel Morari, și un fost participat la cursa pentru funcția de Procuror General, solicită tragerea la răspundere disciplinară a judecătorului Vitalii Ciumac

1

Avocatul Serghei Perju, candidat la funcția de Procuror General , solicită Consiliului Superior al Magistratuii (CSM) tragerea la răspundere disciplinară a judecătorului Vitalii Ciumac. În sesizarea sa, Perju susține că magistratul Judecătoriei Chișinău, cu sediul Rîșcani ar fi încălact normele imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiției.

La data de 28 noiembrie 2019, avocatul Serghei Perju, candidat la funcția de Procuror General, s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției al RM și Comisiei pentru preselecția Candidaților la funcția de procuror general. Astfel Perju a contestat actul adiminstrativ, solicitând anularea hotărârii din 29.10.2019 a Comisiei de preselecție a candidaților de funcția de Procuror General și a activității Comisiei ca fiind ilegale și lovite de nulitate absolută.

În aceeși zi de 28 noiembrie, judecătorul Vitalii Ciumac a pronunțat încheierea prin care s-a dispus ca reclamantul, într-un termen de 10 zile, să înlăture neajunsurile din acțiunea împotriva Ministerului Justiției al RM și Comisiei pentru preselecția Candidaților la funcția de procuror general. Încheierea fiind recepționată la data de 6 decembrie 2019, zi în care au și fost expediate actele solicitate de instanță.

Totuși, judectorul Vitalii Ciumac nu a așteptat examinarea adminisibilității acțiunii înaintate și exact în aceeași zi de 28 noiembrie a emis o încheiere prin care a respins cererea lui Perju, cu privire la suspendarea actelor administrative. Motivul invocat de Ciumac fiind: pericolul iminent și constatatea caracterului desuet al suspendării, deoarece solicitarea vine la data desfășurării concursului.

O abordarea diferențiată, și asta pentru că în circumstanțe similare a fost manifestată de către același judecător, Vitalii Ciumac în cauza Chotoroagă vs. Procuratura Generală (ordinul prin care a fost restabilit în funcție Viorel Morari) privind suspendarea actului administrativ. Motiv pentru care mă face să cred că judecătorul a manifestat o conduită judiciară părtinitoare, recurgând la practici discriminatorii în raport cu mine, a punctat Serghei Perju în sesisazea remisă către CSM.

Ulterior, la 13 ianuarie 2020, judecătorul Vitalii Ciumac ar fi declarat inadmisibilă acțiunea depusă de Seghei Perju. Ultimul considerând încheierea ca fiind una arbitrară.

În circumstanțele speței, decizia judecătorului este una arbitrară, justificată de facto de un interes personal al judecătorului de a ”scăpa de examinarea” unei cauze ”nedorite” având drept finalitate privarea dreptului de acces liber la justiție, a punctat Perju.

Încheierea judecătorului Ciumac a fost casată prin decizia Curții de Apel Chișinău la data de 16 martie curent.

SafeNews.md amintește că și șeful suspendat al PA, Viorel Morari a depuns către CSM o sesizare privind atragerea la răspundere disciplinară a magistratului Vitalii Ciumac. CMS a admis contestația lui Viorel Morari, care a raportat că magistratul ar fi admis neregului la examinarea plângerii fostului șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, privind revenirea lui Morari la ledia Procuraturii Anticorupție, în septembrie 2019.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.