Acasă Justiţie După Stoianoglo și Gavajuc minte? Grigoriu: ”Nedumerire. Ați vrut să colaborați cu...

După Stoianoglo și Gavajuc minte? Grigoriu: ”Nedumerire. Ați vrut să colaborați cu omologii Dvs din Federația Rusă sau nu?”

0

După ce șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc a anunțat că instituția va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului ”Laundromat Rusesc”, bancherul Oleg Kuzmin, Inga Grigoriu, Președintele Comisiei ”Laudromat” a venit cu o reacție. Astfel, aceasta a scris pe pagina sa de facebook că declarațiile lui Gavajuc trezesc nedumeriri, făcând referire la un articol publicat de zdg.md la sfârșitul lunii decembrie 2020, în care PG confirmă că instituția a recepționat, pe parcursul anului 2020, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

D-le Gavajuc, șef interimar al Procuraturii Anticorupție, declarațiile dvs postului de radio Chișinău au provocat o serie de nedumeriri! Ați vrut să colaborați cu omologii dvs din Federația Rusă sau nu? Or, acest articol din ZDG indică tocmai că Procuratura noastră nu a dorit să colaboreze.
Comisia parlamentară de anchetă Laundromat a adresat un demers către Procuratura Federației Ruse tocmai pe acest subiect, dar și de la Procuratura noastră încă mai așteptăm răspuns, care nu prea vine, a scris Grigoriu pe pagina sa de facebook.

Reacția Președintelui Comisiei parlamentare de anchetă ”Laundromat” a venit după ce șeful interimar al PA, Serghei Gavajuc a declarat pentru radio chișinău că va fi formată o comisie rogatorie care va solicita părții ruse informații oficiale la acest subiect, după care va decide acțiunile de mai departe.

„Noi astfel de depoziții nu avem pentru că urmărirea este în Federația Rusă. Noi formăm acum o comisie rogatorie pe tema respectivă ca să obținem acte din Federația Rusă. Când vom avea acte oficiale vom decide acțiunile pentru viitor”, a declarat Serghei Gavajuc.

Asta deși la sfârșitul lunii decembrie 2020, Procuratura Generală a confirmat pentru zdg.md că instituția a recepționat, pe parcursul acestui an, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

Autoritățile ruse au solicitat, inclusiv, aducerea la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere a acestuia sub învinuire pentru pretinse fapte ilegale comise pe teritoriul Rusiei, lucru care nu s-a întâmplat.

„Cu referire la solicitarea de aducere la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere sub învinuire, emisă de autoritățile ruse, vă informăm că numitului nu i-a fost înaintată acuzarea deoarece a refuzat să participe la această acțiune, legea de procedură penală națională neprevăzând instrumente coercitive pentru a-l obliga să facă acest lucru”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții PG pentru ZdG.

Cei de la PG mai spun că, actualmente, procedura de executare a cererilor de comisie rogatorie practic a fost finalizată de către Procuratura Anticorupție și CNA, materialele fiind sistematizate pentru a fi expediate procurorilor din Federația Rusă.

În martie 2020, Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis o cerere în adresa Procuraturii Generale a R. Moldova prin care solicitau efectuarea unei comisii rogatorii. Procurorii ruși cereau punerea sub învinuire a lui Veaceslav Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”.

SafeNews.md amintește că presa rusă a scris luni, 08 februarie că Oleg Kuzmin, co-proprietar al unei bănci din Rusia a semnat o înțelegere cu acuzarea, iar în depozițiile sale despre spălarea de bani a depus mărturii împotriva unor politicieni și oameni de afaceri cunoscuți din Republica Moldova. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor și Renato Usatîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.