Acasă Economic După intervenția statului, uleiul vegetal s-a ieftinit cu circa 30%

După intervenția statului, uleiul vegetal s-a ieftinit cu circa 30%

0

Una dintre cele mai mari rețele de magazine a redus cu circa 30% prețul uleiului de floarea soarelui. Astfel uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă acum pe raftul magazinelor 34-35 de lei, comparativ cu prețul anterior de 46-48 de lei. Adică avem o ieftinire cu 12-13 lei sau cu aproximativ 25%, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Ieftinirea survine după ce săptămâna trecută Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat.

Totodată CSE a decis ca începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești, se face fără drept de deducere.

Aceasta a lovit în grupul Trans-Oil, cel mai mare producător și exportator de ulei din Republica Moldova.

În consecință pe 24 mai, acționarii grupului (Vaja Jhashi și Oaktree Capital Management LP) au luat decizia de a menține prețul actual al producatorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei pe piața internă a Republicii Moldova.

Trans-Oil susține că prețul va fi în continuare plafonat de către grup pe durata stării de urgență. Totodată compania s-a adresat lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari cu eforturile grupului și cele ale Guvernului și să aplice o marjă de profit minimă pe uleiul Floris.

De notat că grupul deține o cotă de circa 80% pe piața de vânzare a uleiului de floarea soarelui din Moldova. Doar circa 10% din producția sa se vine pe piața locală, restul se duce la export, în special în statele UE.

Republica Moldova produce anual circa 900-950 mii tone de floarea soarelui, din care 350.000 tone sunt exportate.

La începutul acestei luni, prețul uleiului de floarea soarelui în mai multe rețele de magazine a crescut de la 36-39 lei la 48-50 lei sticla (de obicei, o sticlă are 950 ml).

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează situația de pe piața cerealelor și a semințelor oleaginoase, inclusiv creșterea semnificativă a prețurilor cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui de la începutul lunii mai.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.